Overslaan en naar de inhoud gaan

Toshiba staakt productie laptops

Toshiba heeft zich definitief teruggetrokken uit het ontwerpen en produceren van laptops. Vorige week werd duidelijk dat het resterende belang in de productielijnen is verkocht.
Toshiba laptop
© CC BY-SA 2.0 - Flikr.com
CC BY-SA 2.0 - Flikr.com

De bemoeienis van Toshiba met de productie van laptops was twee jaar geleden al geminimaliseerd met de verkoop van 80,1 procent van de divisie aan Sharp. Die heeft het bedrijfsonderdeel inmiddels hernoemd tot Dynabook. Vorige week werd duidelijk dat Sharp zijn optie de rest van de aandelen te kopen - die verliep in juni - heeft uitgeoefend. Toshiba maakte het nieuws bekend met een verklaring op de website.

Toshiba startte met het produceren van eigen laptops in 1985. Het eerste model - de T1100 met 256 K werkgeheugen - kostte toen bijna 2000 dollar. De hoogtijdagen van Toshiba als laptopleverancier waren tussen 1990 en 2000. Daarna kwamen meer producenten op de markt en verloor Toshiba langzaamaan marktaandeel. In 2011 bereikte Toshiba zijn top-afzet met 17,7 miljoen computers. In 2018 was dat aantal geslonken tot 1,4 miljoen, volgens persbureau Reuters.

Het Japanse Sharp werd vier jaar geleden gekocht door het Taiwanese Foxconn en heeft goede verwachtingen met Dynabook weer uit te groeien tot een van de toonaangevende leveranciers, onder meer door de toegang tot goedkope productie via het moederbedrijf. Eind vorig jaar wist het bedrijf de verwachtingen van analisten te overtreffen onder meer door de goede resultaten van de Dynabook-divisie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in