Overslaan en naar de inhoud gaan

Topman VMware: Windows verliest glans

Het is niet voor het eerst dat Maritz van leer trok tegen Windows, waarvoor hij zelf bij Microsoft lange tijd verantwoordelijk was. Eind juni verkondigde hij op de conferentie Structure 2010 ook al dat Windows aan belang inboet door virtualisatie en andere nieuwe technieken, in het bijzonder webontwikkelplatforms zoals Ruby on Rails.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Op VMworld zei Maritz dinsdag dat het er niet om gaat dat besturingssystemen als Windows zullen verdwijnen, maar dat de innovatie tegenwoordig elders plaatsvindt, meldt Computerworld. Traditioneel had het operating system volgens Maritz twee hoofdtaken: de hardware coördineren en diensten aan applicaties leveren. Nieuwe ontwikkelingen op beide gebieden spelen zich echter niet langer in het besturingssysteem af, meent hij.

Ontwikkelaars geven nu de voorkeur aan platforms als Spring van SpringSource (eigendom van VMware) en Ruby on Rails, aldus Maritz. Opvallend is dat hij in deze context niet het .NET Framework van zijn vroegere werkgever Microsoft noemde. Maritz zei verder dat er de afgelopen 20 jaar niet echt veel innovatie op het gebied van besturingssystemen is geweest. Opmerkelijk, omdat hij tot 10 jaar geleden zelf nog bij Microsoft werkte en daar onder andere verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Windows 95, Windows NT en Windows 2000. Maritz is sinds juli 2008 CEO van VMware.

Maritz reageerde tijdens VMworld ook op een advertentie die Microsoft vorige week in de vorm van en ‘open brief’ in de Amerikaanse krant USA Today publiceerde. Daarin roept Microsoft klanten van VMware op tweemaal na te denken voordat ze een nieuw, 3-jarig contract afsluiten voor virtualisatieprojecten. Klanten zouden daardoor ‘opgesloten’ kunnen raken bij een leverancier die volgens Microsoft geen complete cloudomgeving kan bieden.

Maritz zei het ‘vleiend’ te vinden dat Microsoft een paginagrote advertentie aan de conferentie van zijn concurrent besteedt. Microsofts waarschuwing voor ‘vendor lock-in’ bij VMware noemde hij een kwestie van ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in