Overslaan en naar de inhoud gaan

Topman Microsoft: app stores houden eerlijke concurrentie tegen

Brad Smith, directeur van Microsoft, vindt dat de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten onderzoek moeten doen naar machtsmisbruik van app stores. Dergelijke winkels houden volgens hem eerlijke concurrentie tegen. Het mededingingsprobleem is nog groter dan bij Microsoft twintig jaar geleden, toen de softwaremaker met zijn besturingssysteem Windows als schuldige werd aangewezen voor het beperken van concurrentie, aldus Smith.
Brad Smith
© Microsoft
Microsoft

Smith deed geen directe aanval op Apple. Toch bevestigde een woordvoerder na zijn interview dat zijn commentaar wel op de App Store van het techconcern was gericht. Microsoft moet net zoals andere bedrijven tussen 15 en 30 procent van zijn omzet afstaan om de App Store te mogen gebruiken. "Zij stellen de toegangseisen samen en vragen iedereen om eraan te voldoen," aldus Smith. "Het is tijd voor Washington of Brussel om een gesprek te voeren over de app stores, de regels die er zijn, de prijzen die gevraagd worden en of dit allemaal mag vanuit het perspectief van eerlijke concurrentie."

De Europese Commissie is deze week begonnen met een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van techreus Apple met zijn App Store. Met name het verplichte gebruik van het betalingssysteem van Apple in die softwarewinkel wordt tegen het licht gehouden. Ook kijkt de Europese mededingingswaakhond naar betalingsdienst Apple Pay.

Kritiek zwelt aan

De afgelopen jaren is er meermaals kritiek geweest op de eisen van Apple voor de App Store. Meest recent kwam die kritiek van David Heinemeier, die eerder Ruby on Rails maakte en directeur is van Basecamp. Updates voor zijn nieuwe e-maildienst Hey worden door Apple geweigerd, wat volgens Heinemeier samenhangt met de eis om in app-aankopen mogelijk te maken.

Het probleem zit hem in de betaalde e-maildiensten van Hey, blijkt uit een brief van Apple die Heinemeier online zette. Die diensten zijn wel ergens anders te koop, maar niet in de app zelf. Volgens Apple moeten dergelijke diensten echter wel via de app zelf aan te schaffen zijn. Mocht een gebruiker dat doen, dan moet Hey daar een bedrag over afstaan. 

Apple-topman Phil Schiller zegt tegenover TechCrunch dat de kritiek van Heinemeier onterecht is. Volgens hem zijn in app-aankopen noodzakelijk, omdat er alleen een betaald account mogelijk is. Zonder dat account is de app niet bruikbaar. "Je installeert een app en dan werkt hij niet. Dat is niet wat we willen." Mocht Hey om het probleem heen willen komen, dan kan het wel een gratis versie aanbieden naast de betaalde variant.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in