Top 50: Middelgrote IT-bedrijven groeien nog

12 december 2011
Tot dusverre heeft de werkgelegenheid bij de grotere IT-bedrijven in Nederland nog niet ernstig te lijden gehad van de kwakkelende conjunctuur. Terwijl een aantal grote bedrijven de personele omvang terugschroefde, groeiden diverse middelgrote spelers nog aardig door. Dat blijkt uit Automatisering Gids’ IT Top 50 van 2011.Omgerekend naar banen van volledige werktijd (fte’s – fulltime equivalents) nam het aantal banen bij de 50 grootste IT-bedrijven in Nederland in een jaar tijd met een marginale 0,8 procent af. Uiteraard gaan achter dat gematigde cijfer diverse tegengestelde bewegingen bij afzonderlijke bedrijven schuil, maar die waren het afgelopen jaar per saldo toch duidelijk geringer dan eerdere jaren. Zo blijkt de krimp vooral plaats te hebben gevonden bij de grotere bedrijven. In de ‘bovenste helft’ van de lijst kromp de werkgelegenheid dit jaar met ongeveer 1,5 procent, terwijl de onderste 25 bedrijven per saldo nog met 3,5 procent groeiden.

Ook technologiebedrijven groeiden

Bij uitsplitsing naar bedrijfsactiviteit blijkt dat leveranciers van technologie (hardware en standaardsoftware) door de bank genomen groeiden, met ongeveer 2,5 procent. Opvallende bedrijven in deze categorie zijn ASML (+10 procent), TomTom (tegen de omzetontwikkeling in +5 procent) en Infor (+7,5 procent).

Het zijn blijkbaar vooral de dienstverleners die lijden. Opvallende verliezers hier zijn KPN Enterprise Services (het voormalige Getronics, -6,5 procent), Ordina (-10 procent) en Capgemini (-4,5 procent). De algemene perceptie is dat dienstverleners die zich op IT-infrastructuur richten, door de bank genomen nog de beste zaken doen op dit moment. De gedachte is dat hun klanten door te investeren (in onder meer consolidatie en virtualisatie van hardware) kostenvoordeel kunnen behalen. Die trend is in onze top-50 echter niet terug te vinden. Kennelijk profiteren behalve de klanten ook de leveranciers zelf mee van de efficiëntievoordelen van virtualisatietechnologie. Gemiddeld genomen krompen IT50-bedrijven die zich (veelal als dienstverlener) met infrastructuur bezighouden met 2 procent. Die personele krimp zit ook hier vooral bij de grotere spelers, zoals het reeds genoemde KPN Enterprise Services (-6,5 procent), Atos (-1,5 procent) en HP (-1,5). De soms substantiële groei bij kleine innovatieve infrastructuurdienstverleners als Simac, Ciber en Detron (alle drie meer dan +10 procent), kan de impact van de reducties bij de grote jongens uiteraard onmogelijk compenseren.

Hetzelfde beeld doet zich voor onder de dienstverleners die zich richten op outsourcing, detachering of systeemintegratie. Ook hier maken de best wel aanwezige krachtige groeiers als Nobel (+ 40 procent), Conclusion (+10 procent) en Simac niet goed wat hun grote concullega’s lieten weglopen in 2010.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.