Beheer

IT beheer
Gereedschapskist

Toolbox: netwerkbeheer

4 opensourcetools voor netwerkbeheerders

© Pixabay CC0 Public Domain
14 september 2016

OpenSwitch

Logo OpenswitchOpenSwitch is een softwarematige representatie van een hardwarematige switch. Dit netwerkbesturingssysteem biedt alle functionaliteit van een L2/L3-switch en is gratis te downloaden en gebruiken. Het is te installeren op bare metal switches die Open Network Install Environment (ONIE, onie.org) ondersteunen.
OpenSwitch is primair gemaakt is om te draaien als VM op VirtualBox. Na booten van de VM heb je een virtuele switch met standaard vier netwerkinterfaces. De eerste hiervan is de Out Of Band Management (OOBM) poort. Deze is bedoeld als bridge naar je lokale netwerk en deze poort krijgt dan ook een IP-adres van de DHCP-server op je netwerk. De andere drie poorten worden eth1 tot en met eth3 genoemd. Om devices aan te sluiten voeg je drie netwerkadapters toe aan je host en configureert deze als bridge in VirtualBox. Dit kunnen bijvoorbeeld drie goedkope USB-to-ethernet adapters zijn.
OpenSwitch is een mooie ontwikkeling die nog meer openheid kan bieden in een IT-infrastructuur en past goed bij de stap naar software defined datacenter.

Openswitch scherm

Product: OpenSwitch
Licentie: open source
Informatie:
http://www.openswitch.net

Zenoss Core

Logo ZenossZenoss is een opensourceplatform voor het in kaart brengen van het hele netwerk: van applicaties en servers tot en met storage, fysieke en virtuele netwerkcomponenten. Doel is ervoor te zorgen dat het hele netwerk vlekkeloos draait. Zenoss belooft problemen te repareren voordat ze ontstaan, zodat de downtijd wordt gereduceerd met 85 procent, en de productiviteit van de beheerders 50 procent omhoog gaat. De gratis versie is beperkt tot 1000 apps en devices en mist bovendien relevante functies als eventmanagement. Ook volledige analytics bevindt zich niet in de communityversie. Zenoss is modulair van opzet; de functionaliteit is uitbreidbaar met plug-ins, de zogenaamde ZenPacks. In de gratis versie heb je alleen de beschikking over een 200 community ZenPacks. De commerciële Zenoss Service Dynamics – bedoeld om on-premise te draaien met service en support – en Zenoss-as-a-Service, bieden commerciële ZenPacks. Er is geen migratie mogelijk van Zenoss Core naar een commerciële versie, dus kies je later voor de betaalde versie, moet je opnieuw beginnen.

Zenoss-scherm

Product: Zenoss
Licentie: open source, commercieel
Informatie: http://www.zenoss.org

RackTables

Logo RacktablesAls beheerder van een serveromgeving of datacenter weet je graag welke machines op welke plek staan. Juist in een gevirtualiseerde omgeving wil je weten waar de onderliggende hardware zich bevindt. Een gewoon assetmanagementsysteem is minder geschikt om dit bij te houden, dus vallen velen terug op een tabel in Word of Excel. Daar is RackTables voor bedacht. De opensourcebeheertool is al vijftien jaar in bèta maar er wordt nog steeds aan doorontwikkeld.
In RackTables voeg je alle devices uit je datacenter toe, alle racks en enclosures en hun fysieke locaties. Je plaatst devices in de racks en legt er de fysieke poorten en IP-adressen bij vast. Maar je kunt er ook de policies voor NAT of load balancing en allerlei configuratiebestanden in kwijt. Je geeft gebruikers en beheerders toegang tot wat ze in RackTables mogen doen.
RackTables is een webgebaseerde omgeving geschreven in PHP en dus vanaf overal te gebruiken. Er is een online demo beschikbaar (inloggen als gebruiker admin met wachtwoord admin).

Rackspace-schern

Product: RackTables
Licentie: open source
Informatie: http://racktables.org

Observium

Logo ObserviumObservium is een platform voor netwerkmonitoring. Het wordt gepositioneerd als low-maintenance en auto-discovering oplossing, waardoor het eenvoudig te gebruiken zou moeten zijn. De meeste devices en besturingssystemen van onder meer Cisco, Windows, Linux, HP, Juniper, Dell, FreeBSD, Brocade, NetScaler, NetApp worden ondersteund en herkend. Net als Taiga, is het product gemaakt door ervaren engineers in het vakgebied, die het ook onderhouden. Observium is een eenvoudig, intuïtieve en erg krachtige interface om de gezondheid van je netwerk in de gaten te houden. De communityversie is gratis, maar mist enkele (toch wel relevante) functies zoals alerting. Daarvoor kun je voor 150 pond per jaar – een koopje met de lage pond van tegenwoordig – een ondersteunde versie krijgen, die bovendien voortdurend wordt onderhouden in plaats van eenmaal per zes maanden.

Scherm Observium

Product: Observium
Licentie: open source, commercieel
Informatie: http://www.observium.org

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!