Loopbaan

Carriere
Vrouwen

Toolbox kan helpen vrouwen te behouden voor de ICT

Instrumenten om ICT aantrekkelijker te maken - óók voor mannen

25 juni 2020

De ICT-branche wordt gehinderd door grote personeelstekorten en werkt hard aan het terugdringen hiervan. Vrouwen zijn daarbij een belangrijke doelgroep. De inspanningen om vrouwen enthousiast te maken voor de ICT lijken effect te hebben: steeds meer vrouwen kiezen voor een ICT-opleiding en het percentage vrouwen onder de medewerkers van ICT-bedrijven neemt toe. Het aantal vrouwen dat de ICT weer verlaat is echter ook groot en dat kan de branche zich gezien de personeelstekorten eigenlijk niet permitteren. Sjiera de Vries, Symen van der Zee, Aagje Voordouw, Caroline Oosterkamp, Inge Strijker, Monique Rouweler hebben goede hoop dat de Toolbox gender include IT, hier tegen helpt.

De ‘Toolbox gender include IT’ biedt ICT-bedrijven en -opleidingen die de uitstroom van vrouwen willen tegengaan praktische instrumenten waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Bijkomend voordeel: het inzetten van de instrumenten maakt de ICT niet alleen voor vrouwen maar ook voor veel mannen een aantrekkelijkere werkplek.

Waarom aandacht voor vrouwen in de ICT?

Dat de ICT kampt met een gebrek aan personeel staat buiten kijf. Ruim 40% van de werkgevers in de branche geeft aan dat de zakelijke activiteiten belemmerd worden door personeelstekorten. Om daar iets aan te doen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende instroom. Minstens zo belangrijk is het om ervoor te zorgen dat de mensen die voor de branche kiezen daar ook blijven en dat hun capaciteiten zo goed mogelijk worden benut. Dat geldt voor álle medewerkers, maar omdat vrouwen in deze branche in de minderheid zijn, is extra aandacht nodig voor deze groep. Het bestaande beleid in de branche is voor hen vaak minder passend: het is toegesneden op de ‘gemiddelde medewerker’, en dus op mannen. Meer aandacht voor de wensen en behoeften van vrouwen, of nog beter voor de verschillen in de wensen en behoeften van alle medewerkers, leidt tot minder uitstroom, het beter benutten van het potentieel van medewerkers en meer plezier in het werk. Dat alles maakt het werk aantrekkelijker, en dat helpt weer bij de werving van nieuwe medewerkers.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!