Loopbaan

Artificial Intelligence
Kunstmatige intelligentie.

Toolbox: AI-labs en -cursussen

Hoe krijg je gevoel bij wat kunstmatige intelligentie is?

© Pixabay
3 mei 2019

Hoe krijg je gevoel bij wat kunstmatige intelligentie is?

Omdat kunstmatige intelligentie zich snel ontwikkelt en de meningen nogal verschillen over hoe dit ons in de toekomst gaat helpen en beïnvloeden, zijn er verschillende cursussen en labs om je te laten kennismaken met AI.

De Nationale AI-cursus

Een cursus is misschien niet het goede woord, maar deze jonge website laat je interactief door een aantal vraagstukken stappen. De vragen hebben vooral te maken met de gevolgen die AI kan hebben op ons dagelijkse leven in de nabije toekomst. De website is leuk opgezet en plezierig om door te nemen.

Naast machine learning en deep learning wordt er gekeken naar banen in dit vakgebied in de toekomst en hoe de overheid over AI denkt. Je kunt de cursus via de website volgen, maar er is ook een app in de App Store en in Google Play.

Google

Google zet hoog in op AI en dat is begrijpelijk voor deze internetgigant. Feitelijk is de zoekmachine zelf al een knap staaltje van AI. Google wil de kennis over AI met ons delen en heeft online cursussen en informatie verzamelt. Daarnaast biedt Google diverse (online) ontwikkeltools en bibliotheken om zelf met AI aan de slag te gaan, eigenlijk met machine learning. Google gaat hierbij uiteraard ook in op hun eigen cloudgebaseerde ontwikkelomgeving Tensorflow, waarmee machinelearningmodellen worden ontwikkeld en gemaakt. Volgens Google gaat AI niet om programmeren, maar vooral om slim omgaan met data. Er zijn op dit moment ongeveer tien cursusmodules beschikbaar.

OpenAI

OpenAI ontwikkelt gratis tools voor opleidingen en om te experimenteren met AI. Elon Musk is een van de oprichters van het platform. De site heeft de focus op Spinning Up Deep RP. Dit is deep reinforcement learning (RL), een manier om machines op een try and error-wijze te laten leren. Naast een introductie in RL-terminologie, theorie en de uitleg van algoritmes, vind je technische documenten, gedocumenteerde code en kleine implementaties van de voornaamste algoritmes. Het vakgebied is relatief nieuw, en er zijn nog geen kant-en-klare boeken. De algoritmes die je bij OpenAI ziet, draaien stand-alone, en zijn zo redelijk te doorgronden. De Gym-toolkit wordt gebruikt voor het ontwikkelen en vergelijken van leeralgoritmes. Baselines zijn uitgewerkte algoritmes. Een applicatie die is gemaakt aan de hand van Gym is bijvoorbeeld Roboschool, een robotsimulatie. Python vormt overigens een rode draad binnen OpenAI. OpenAI streeft naar uitgebreide informatie om een veilige toekomst te bouwen voor kunstmatige intelligentie.

Azure Machine Learning

Bij Microsoft kun je een jaar lang gratis aan de slag met machine learning. Veel tools zijn en blijven gratis, maar met name de virtuele machines zijn maar voor een jaar gratis te gebruiken. Een jaar lang is Azure Notebooks – dit is een gratis gehoste service om Jupyternotebooks te ontwikkelen en uitvoeren in de cloud – te gebruiken zonder installatie. Jupyter (voorheen IPython) is een opensourceproject om Markdown-tekst, uitvoerbare code en gegevens, afbeeldingen en meer te combineren op één deelbaar notebook. Meer info over Jupyter is hier jupyter.org te vinden. Jupyter is populair in het onderwijs in de datawetenschap, het opschonen en transformeren van gegevens, numerieke simulatie, statistisch modelleren en de ontwikkeling van modellen voor machine learning. Verder heeft Microsoft Azure Cognitive Services. Hiermee zijn intelligente algoritmen te compileren voor apps, websites en bots. Deze zien, horen en spreken en communiceren met bijvoorbeeld gebruikers.

Coursera Machine Learning

Volgens Coursera is machine learning de wetenschap om computers met elkaar te laten samenwerken zonder ze hiervoor te programmeren. Machine learning bracht ons zelfrijdende auto’s, spraakherkenning en geavanceerde zoekmogelijkheden op het web. Machine learning wordt gezien als de techniek om te komen tot menselijke AI. Deze gratis onlinecursus biedt een brede introductie in machine learning en gerelateerde technieken als datamining en patroonherkenning. Je leert over neurale netwerken, deep learning en meer. De tijd nodig voor deze cursus wordt geschat op 7 uur per week; in totaal 55 uren. Je maakt een account of logt in met bijvoorbeeld Facebook en gaat meteen aan de slag.

Single-board AI

Nvidia

Met de NVIDIA Jetson AGX Xavier developer kit ontwikkel je complete AI robotics-applicaties voor in fabrieken, winkels, slimme steden en meer. De kit ondersteunt diverse SDK’s als NVIDIA JetPack en DeepStream en softwarebibliotheken als CUDA, cuDNN en TensorRT. De NVIDIA Jetson AGX Xavier Developer Kit is niet goedkoop ($1.299) en je hebt nog een duur board nodig. Maar nu is er een ander board, weliswaar niet gratis, maar voor slechts $99. De Jetson Nano is een single-board computer met veel meer power dan bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Het printplaatje is iets groter dan een Raspberry en heeft een 64-bitquadcore, een 128 core geïntegreerde GPU. Het systeem levert maar liefst 472 GFLOPS rekenkracht. Het systeem verbruikt 5W-10W vermogen en is daarom voorzien van een flinke heatsink voor koeling.

Retro AI

Retro? Lang geleden had je al 'AI'. Op thuiscomputers zonder graphics speelde je textgames. Je gaf opdrachten en stelde vragen, die met teksten beantwoord werden. Het waren veelal avonturen waarin je puzzels moest oplossen. Ze waren geprogrammeerd in basic en bestonden vooral uit IF THEN ELSE- en PRINT-opdrachten. Vandaag de dag speel je ze nog steeds en op de een of andere manier heeft het nog steeds wel iets. Op de website kies je een van de vele honderden games en je tikt je erop los. De AI is vaak ver te zoeken, want op de een of andere manier begrijpt een game niet precies wat je zegt.

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (aprilnummer, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.