Overslaan en naar de inhoud gaan

Tienduizenden meldingen internetoplichting

Dat maakt het meldpunt, waarin politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats sinds vorig jaar samenwerken, vrijdag bekend. Het meldpunt stelt dat de meldingen van internetoplichting hebben geleid tot 50 grote onderzoeken. Per zaak heeft het meldpunt onder andere tientallen bankrekeningnummers opgevraagd bij banken, om strafrechtelijk bewijs te verzamelen tegen verdachten. Een aantal onderzoeken heeft geleid tot de aanhouding van verdachten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Oplichters gepakt

Begin dit jaar werd zo een 32-jarige Nederlander gearresteerd in Brussel, die ervan wordt verdacht honderden mensen via internet te hebben opgelicht. Eind november hield de politie een 34-jarige IJmuidenaar aan in zijn woning. Hij zou tenminste 220 kopers hebben gedupeerd voor in totaal bijna 18.000 euro. En in Capelle aan den IJssel is een 26-jarige vrouw opgepakt, verdacht van oplichting van 126 mensen.

Checkfunctie is succes

Het meldpunt noemt de ‘checkfunctie’, waarbij consumenten de betrouwbaarheid van verkopers kunnen controleren, een groot succes. Als gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie, krijgt de melder het advies extra voorzichtig te zijn bij een transactie. Bij ongeveer 10 procent van de gecheckte gegevens was dat het geval.

Particulieren in Nederland verhandelen jaarlijks voor ongeveer 10 miljard euro via handelssites en doen voor ruim 8 miljard aan verdere online aankopen. Op Marktplaats alleen worden jaarlijks zo’n 110 miljoen advertenties geplaatst.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in