Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla gaat eigen chips ontwikkelen

De samenwerking was gisterenavond een primeur voor de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Tesla wil een eigen ontwerp voor de chips gebruiken voor de zelfsturende eigenschappen van de auto.
Elon Musk
© Tesla
Tesla

Tot nog toe maakte het Israëlische bedrijf Mobileye de chips voor de Tesla. Maar aan die samenwerking komt een einde nadat vorig jaar discussie ontstond over de schuldvraag na het eerste dodelijk ongeluk met een Tesla. De bestuurder kwam onder een overstekende truck terecht terwijl de Autopilot actief was.

Vanaf dat moment heeft Tesla gewerkt aan een nieuwe opbouw van de Autopilot software op basis van Nvdia-chips. Nu blijkt dat het bedrijf van Elon Musk ook heeft besloten het ontwerp van chips in eigen beheer te nemen. Het nieuws had een flink effect op de aandelenhandel. Zo steeg het aandeel AMD 6 procent terwijl dat van Nvidia bijna 4 procent daalde.

Musk wil homegrown

Het nieuws is minder bijzonder dan het wellicht op het eerste oog lijkt. Elon Musk wil graag waar het kan zelfontwikkelde technologie in zijn producten gebruiken. Zo is bij zijn bedrijf SpaceX ook veel hard- en software in huis bedacht. Ook Apple ontwerpt sinds een aantal jaar zijn processoren in eigen huis.

Markt trekt aan

De markt voor hardware voor zelfsturende auto's raakt steeds meer verhit. De grote chipfabrikanten sorteren voor om grote omzetten binnen te halen. Nvidia verloor dan wel tesla als klant maar heeft contracten met verschillende andere autobouwers zoals Audi, BMW, Mercedes-Benz en Toyota. Intel kondigde onlangs aan een langlopend contract te hebben gesloten met Waymo, het onderdeel van Google-moder Alphabet dat zich richt op de ontwikkeling van autonome auto's.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in