Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Elon Musk

Tesla gaat eigen chips ontwikkelen

Tesla heeft AMD gecontracteerd om chips maken.

Elon Musk © Tesla
22 september 2017

Tesla heeft AMD gecontracteerd om chips maken.

De samenwerking was gisterenavond een primeur voor de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Tesla wil een eigen ontwerp voor de chips gebruiken voor de zelfsturende eigenschappen van de auto.

Tot nog toe maakte het Israëlische bedrijf Mobileye de chips voor de Tesla. Maar aan die samenwerking komt een einde nadat vorig jaar discussie ontstond over de schuldvraag na het eerste dodelijk ongeluk met een Tesla. De bestuurder kwam onder een overstekende truck terecht terwijl de Autopilot actief was.

Vanaf dat moment heeft Tesla gewerkt aan een nieuwe opbouw van de Autopilot software op basis van Nvdia-chips. Nu blijkt dat het bedrijf van Elon Musk ook heeft besloten het ontwerp van chips in eigen beheer te nemen. Het nieuws had een flink effect op de aandelenhandel. Zo steeg het aandeel AMD 6 procent terwijl dat van Nvidia bijna 4 procent daalde.

Musk wil homegrown

Het nieuws is minder bijzonder dan het wellicht op het eerste oog lijkt. Elon Musk wil graag waar het kan zelfontwikkelde technologie in zijn producten gebruiken. Zo is bij zijn bedrijf SpaceX ook veel hard- en software in huis bedacht. Ook Apple ontwerpt sinds een aantal jaar zijn processoren in eigen huis.

Markt trekt aan

De markt voor hardware voor zelfsturende auto's raakt steeds meer verhit. De grote chipfabrikanten sorteren voor om grote omzetten binnen te halen. Nvidia verloor dan wel tesla als klant maar heeft contracten met verschillende andere autobouwers zoals Audi, BMW, Mercedes-Benz en Toyota. Intel kondigde onlangs aan een langlopend contract te hebben gesloten met Waymo, het onderdeel van Google-moder Alphabet dat zich richt op de ontwikkeling van autonome auto's.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.