Overslaan en naar de inhoud gaan

Terreur dwingt tot betere controle op internet

Dat is een van de conclusies van beraad tussen terrorismedeskundigen donderdag in Brussel. Experts uit de EU-lidstaten en Noorwegen kwamen bijeen om informatie uit te wisselen over de dubbele aanslag in Noorwegen en er lessen uit te trekken.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De deskundigen benadrukten dat het nodig is om het proces te leren kennen waarbij iemand met radicale ideeën besluit over te gaan tot terroristisch geweld. De experts erkenden ook dat de uitwisseling van informatie over bijvoorbeeld mogelijke terroristen sneller en efficiënter kan.

Gedrag op internet is in principe in kaart te brengen
In principe zou die controle op internet verregaand geautomatiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld door het zoekgedrag in kaart te brengen. De uitbaters van zoekmachines slaan informatie over zoekopdrachten verscheidene maanden op. In het verleden is aangetoond dat websurfers aan de hand van hun zoekopdrachten tot op enkele kilometers nauwkeurig gelokaliseerd, en soms zelfs geïdentificeerd kunnen worden.

Ook is het niet onmogelijk, al is het misschien wel kostbaar, om met vergelijkbare technieken als de zoekmachines gebruiken in kaart te brengen, waar radicale uitingen op het net gelanceerd worden. Specifieke voorstellen om in dit type systemen te investeren heeft de top voor zover bekend niet opgeleverd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in