Beheer

Netwerken

Telefonie: KPN verliest aandeel

22 februari 2013

Vodafone evenaart KPN mobiel

Begin 2010 nam KPN in de zakelijke markt – Telfort meegerekend – nog ongeveer de helft van de abonnementen voor zijn rekening. Het lag daarmee nog ruim voor op naaste concurrent Vodafone. Inmiddels hijgt Vodafone de combinatie KPN-Telfort in de nek, en is het KPN al voorbij als je Telfort niet meerekent.

 

Sectorale verschillen in voorkeur

Bij overheids- en onderwijsinstellingen is een duidelijk contrast zichtbaar bij KPN en Vodafone ten opzichte van de andere segmenten. Bij overheidsinstanties ligt het percentage van KPN ver onder het percentage bij de andere segmenten en voor Vodafone geldt dat zij bij onderwijsinstellingen ondervertegenwoordigd zijn. T-Mobile is vooral in het onderwijs bovengemiddeld aanwezig. Overigens vallen de basisscholen buiten de groep geïnterviewde en geïnventariseerde bedrijfsvestigingen.

 

Vodafone maakt ook stappen in vaste telefonie

Ook bij vaste aansluitingen kalft KPN’s marktaandeel af. Opmerkelijk is dat de belangrijkste aanbieders van telefonie over de kabel hier niet van geprofiteerd hebben.

Vodafone laat in dit segment de mooiste groeicijfers zien. Met name 2012 was een goed jaar, met bijna een verdubbeling van zijn aandeel vaste aansluitingen. Ook Tele2 en de overige aanbieders boekten de afgelopen jaren winst. Bij die ‘overige’ zijn de resultaten voor onder andere BT, Verizon, Colt en Detron meegenomen. De laatste leverancier gebruikt overigens behalve de (data)verbindingen van de eigen dochter Esprit Telecom ook die van Tele2. Hierdoor is indirect toch weer een deel van de ‘overige’ toe te wijzen aan eerder benoemde providers.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!