aanleg glasvezelnetwerk

Telecommunicatie: Glasvezel de regel

© Reggefiber
7 oktober 2015

 

Glasvezel snel gegroeid

In 2010 was 41 procent van de gebruikte dataverbindingen bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers een glasvezelverbinding. Inmiddels is 73 procent van het totaal aantal geïnventariseerde verbindingstypen een glasvezelverbinding. Het gebruik van glasvezel is het hoogst bij onderwijsinstellingen: 87 procent van de daar aangetroffen datalijnen betreft een glasvezelverbinding.

Huurlijnen vormen in de handel en de industrie nog 6 procent van het totaal. DSL-verbindingen zijn relatief nog populair bij middelgrote bedrijven, met een aandeel van 27 procent. Naar sectoren gemeten wordt dit type verbinding nog bovengemiddeld gebruikt binnen transport (23 procent), industrie (22 procent) en handel (21 procent).

KPN ruim op kop

Voor dataverbindingen in de zakelijke markt is KPN vooralsnog met voorsprong de meest ­voorkomende dienstverlener. Voor de meeste providers geldt dat de trendlijn voor de laatste vijf jaar redelijk stabiel blijft, met soms lichte winst en soms licht verlies. De belangrijkste ­dat in 2010 voor minder dan 1 procent van de locaties gold; XS4ALL zakte terug van een aandeel van een kleine 13 procent in 2010 naar zo’n 5 procent nu.

Twee derde gebruikt WAN

Circa 68 procent van de bedrijfslocaties geeft aan verbonden te zijn met andere bedrijfslocaties in een Wide Area Network. In het publiek domein is het gebruik van WAN-verbindingen het hoogst, in het commerciële segment zijn tussen de branches slechts kleine verschillen waarneembaar.

Het gebruik van een internationaal WAN is zo goed als niet bestaand in het publiek domein. In de commerciële sector, de industrie, bij ICT & Utilities, de transportsector en de handel wordt het vaakst een koppeling met buitenlandse vestigingen gemaakt. Het betreft in de meeste gevallen locaties van multinationals; 58 procent van de vestigingen die onderdeel uitmaken van een ­multinational gebruikt een internationaal WAN.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!