Beheer

IT beheer
mobiel bellen

Telco's raken ongebruikte 06-nummers kwijt

Telecomtoezichthouder trekt ongebruikte 06-nummers in.

7 oktober 2019

Telecomtoezichthouder trekt ongebruikte 06-nummers in.

Telecombedrijven hebben een flinke hoeveelheid ongebruikte 06-nummers in moeten leveren bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De 06-nummers dreigden al een tijd op te raken, maar door de terughaalactie van de toezichthouder is het uitgiftepercentage van de telefoonnummers voor mobieltjes voor het eerst sinds jaren tot onder de 90 procent gedaald.

De ACM is verantwoordelijk voor de uitgifte van beschikbare 06-nummers. Telecombedrijven krijgen een jaar de tijd om een nummer in gebruik te geven aan een klant, als dat niet gebeurt dan grijpt de ACM in. VodafoneZiggo heeft inmiddels 1,2 miljoen ongebruikte 06-nummers in moeten leveren. Dat is ruim 2 procent van het totaal aantal beschikbare 06-nummers, meldt de toezichthouder voor de Nederlandse telecommarkt.

Afkoelperiode

Met de teruggave door VodafoneZiggo is het uitgiftepercentage van 06-nummers voor het eerst sinds jaren onder de 90 procent gekomen. De ingeleverde nummers voor mobiel bellen komen na een ‘afkoelperiode’ opnieuw beschikbaar voor uitgifte door de ACM. Deze tijdsperiode voorkomt dat een nieuwe nummergebruiker gebeld wordt door mensen die de vorige gebruiker van dat nummer willen bereiken.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 07 oktober 2019 12:28

Ooit, voor dat KPN de nummerverantwoordelijkheid volledig naar de overheid overdroeg, leidde ik de groep die de toenmalige nummerplannen en hun mogelijke wijzigingen onderzocht en qua interne besluitvorming in 1992 voorbereidde. Eén van de vragen daarbij was of de vlucht in mobiele diensten voldoende kon worden afgedekt door het uit de 06 serie verwijderen van alle andere toepassingen, beginnende met de 800 en 900 diensten. Voor die laatste werd er gekozen voor een grotere nummerlengte, maar bij mobiele diensten meenden we daar geen behoefte aan te hebben, mede omdat hier al vanaf het begin volledige nummerportabiliteit tussen de aanbieders voorzien was, zodat "snij"verliezen door operatorblokken konden worden voorkomen. Inmiddels is het duidelijk dat er aanmerkelijk meer mobiele nummers nodig blijken te zijn dan ooit voorzien en is het onder de 90% belegging van de beschikbare ruimte krijgen ervan dus al een hele toer. Gelukkig zullen de hardst groeiende diensten zoals IoT zich in het Internet domein afspelen, waar met IvP6 het vastlopen op nummer- en adresruimte tijdig is verhinderd. Je moet er niet aan denken dat IoT een beslag op 06 nummers had moeten leggen, zoals de klassieke modem inbel-lijnen op Internetproviders dat ooit deden....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.