Overslaan en naar de inhoud gaan

Techleap roept kabinet op te investeren in startups in techsector

Startups en scale-ups kunnen cruciaal zijn bij het vinden van onze weg uit de coronacrisis. Maar om dat momentum vast te houden, is er wel vernieuwing nodig, stellen ruim honderd organisaties in een nieuw manifest van Techleap. Het manifest is onder meer door Picnic, Felyx en TechGrounds ondertekend.
Tweede Kamer, vergadering
© Tweede Kamer
Tweede Kamer

Volgens Techleap is de techsector de snelst groeiende banenmotor van Nederland. Zeker startups en scale-ups dragen daaraan bij: de werkgelegenheid bij deze bedrijven groeit drie keer sneller dan het gemiddelde van alle sectoren.Techleap is een organisatie die zich hard maakt voor startups en scale-ups in Nederland.

Toch moet er nog wel wat veranderen op de huidige markt, stellen de ondertekenaars. Daarom nodigen ze politici, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit om met Techleap en de techsector in gesprek te gaan over de "cruciale rol van startups en scale-ups bij de kickstart die Nederland nu nodig heeft". Daarnaast wordt het volgende kabinet opgeroepen om te investeren in de techsector.

"Dit manifest is een oproep om Nederland beter uit de crisis te laten komen. Door te investeren in mensen, technologie en ondernemers. In bedrijven die nieuwe banen scheppen en de concurrentiekracht van Nederland versterken", zegt Constantijn van Oranje, Special Envoy bij Techleap. 

Tien maatregelen

Om die kickstart mogelijk te maken, hebben de ondertekenaars tien maatregelen opgesteld om het ondernemersklimaat te verbeteren. "Nederland heeft nog veel te leren op het gebied van investeren in nieuwe en opkomende tech bedrijven. Dit worden de drijfkrachten voor onze toekomstige economie", vindt Constance Scholten van Slingshot Ventures, één van de ondertekenaars. "We moeten af van de ouderwetse gedachte dat het ons alleen maar geld kost. We moeten juist kijken naar wat het ons oplevert. Niet alleen voor één bedrijf, maar voor de samenleving als geheel."

Eén van de maatregelen is het vernieuwen en inclusiever maken van de arbeidsmarkt, zodat startups en scale-ups het beste nationale en internationale talent kunnen werven voor hun openstaande vacatures. Nieuwe digitale opleiders moeten daarnaast in aanmerking komen voor overheidsbudgetten. Studenten moeten in aanmerking komen voor studiefinanciering. Ook pleiten de ondertekenaars voor laagdrempelige toegang tot wetenschappelijke kennis en passende financiering. Binnen de overheid moet kennis over technologie beter geborgd worden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in