Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech-titanen steunen Amerikaanse cloud-wet

Amerikaanse tech-titanen spreken hun steun uit voor de nieuwe CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data) die onduidelijkheid wegneemt over de bevoegdheid van Amerikaanse autoriteiten om data in het buitenland op te eisen bij firma's als Microsoft, Apple, Google, Facebook en Verizon-dochter Oath (voorheen Yahoo en AOL). De VS geeft zichzelf met de CLOUD-wet deze bevoegdheid.
wolken
© www.freeimages.co.uk
www.freeimages.co.uk

De CLOUD Act voorziet in de toevoeging van een clausule aan de reeds bestaande Stored Communications Act (SCA). Deze Amerikaanse wet verplicht bedrijven om opgeslagen data te overhandigen in opsporingszaken waarbij digitale huiszoekingsbevelen worden afgegeven.  De SCA stuit echter op de grensoverschrijdende aard van internet en clouddiensten. Daarbij kan data in het buitenland opgeslagen zijn en daarmee buiten de jurisdictie van Amerikaanse wetgeving vallen.

E-mails in Ierland

In een geruchtmakende rechtszaak heeft Microsoft zich verzet tegen een datavordering, omdat de door autoriteiten gevraagde gegevens (e-mails) in Ierland staan. Deze slepende kwestie heeft na een overwinning voor Micorosoft nu het hoogste niveau van het Supreme Court bereikt. Daar gaat de Europese Commissie ook een amicus brief indienen om Europese wet- en regelgeving in deze cloudkwestie te belichten.

De EC neemt hierbij geen standpunt vóór Microsoft of vóór de Amerikaanse overheid in. Het doel is de Europese regels voor privacy- en databescherming duidelijk te maken aan het hoogste hof in de VS. De aankomende Europese privacyregels AVG (GPDR in het Engels) brengen nog wat strengere vereisten op dit vlak.

Locatie en lokale wetten

Ondertussen belooft de CLOUD Act dit conflict op te lossen. "Om internetgebruikers te helpen beschermen, hebben wij al lang gepleit bij het Amerikaanse congres om wetgeving te moderniseren", tweet Microsofts topjurist Brad Smith. "De nieuwe, tweepartijdige CLOUD Act is een belangrijke wet naar het versterken en beschermen van privacy terwijl internationale juridische conflicten worden verminderd."

Het bewuste wetsvoorstel voegt een zinsnede toe aan de SCA dat data gevorderd kan worden ongeacht de locatie waar die data zich bevindt; binnen of buiten de VS. Dit lijkt een machtsgreep vanuit de VS, maar de CLOUD Act beperkt zich tot Amerikaanse burgers en voorziet ook in internationale afstemming. Deze nuanceringen in het CLOUD-wetsvoorstel hebben geleid tot de steunbetuiging van tech-titanen Microsoft, Apple, Google, Facebook en Verizon-dochter Oath (voorheen Yahoo en AOL).

Bilaterale uitwisseling van clouddata

Zo mogen datavordering alleen doorgang vinden als die niet strijdig zijn met lokale wetten van de opslaglocatie. De VS kan hierbij bilaterale overeenkomsten met overheden sluiten. De Britse premier Theresa May voelt hier wel voor. Hierbij zouden non-Amerikaanse autoriteiten ook data bij providers in de VS kunnen vorderen. Verder staan er ook voorzieningen op stapel waarbij overheden ingelicht moeten worden over vorderingen die hun grondgebied raken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in