‘Systeemcrisis in het beroep van beheerder’

13 februari 2009
Beheerder 2.0
Beheerders zijn zelf aan een ingrijpende carrière-upgrade toe. Technologische en organisatorische ontwikkelingen, de groeiende vraag naar innovatie en grotere beschikbaarheid van systemen veranderen functie, taken en werkomgeving van beheerders. Ze staan voor belangrijke keuzes: specialiseren in één of enkele onderdelen of de overstap maken naar een regierol.
Na John Lieberwerth (AG 6 februari 2009) is deze week Ernst Fuld, directeur van de NGN, aan het woord over de toekomst van het beroep van de systeembeheerder. Zijn motto: ‘Er gebeurt weer eens wat’. 

Heb jij een uitgesproken mening over waar het beheer naartoe gaat of een idee hoe je als beheerder de toekomst doorstaat, praat dan mee. Stuur je mening naar Ester Schop .
Zie het toegenomen gebruik van technologie en de effecten van internet op het gedrag van mensen. Zie de vervaging van de grens tussen leven en werken. Het nieuwe werken maakt de moderne arbeidsorganisatie complexer, minder voorspelbaar en afhankelijker van vertrouwen. “De systeembeheerder moet iets met die veranderingen”, zegt Fuld. “Uit zelfbehoud.”

Na de Tweede Wereldoorlog nam de opa van Ernst Fuld een huzaar in dienst die onder meer tot taak had dagelijks de auto te starten, een Spyker. Fulds kleinkinderen liggen nu dubbel van het lachen als de functieomschrijving van zijn opa’s huzaar ter sprake komt. Zonder ernstig te worden, voegt hij eraan toe: “Het zal niet lang meer duren en het beroep van systeembeheerder zal vergelijkbare hilariteit oproepen als de autostarter van mijn grootvader. Technologie heeft nu eenmaal de neiging als ‘rocket science’ te beginnen, om op een gegeven moment commodity te zijn. Dan voltrekt zich een kritische verandering van de werkzaamheden.”

De systeemcrisis van nu lijkt veel op die in de jaren tachtig van de vorige eeuw het beheerdersberoep raakte. Toen het Local (of beter Logical) Area Network (LAN) opkwam. “Twintig jaar geleden deelde de mainframemaffia in de IT de lakens uit en organiseerden de netwerkjongens van het eerste uur het verzet tegen de domme terminals, waar je als gebruiker heel weinig mee kon doen. De vroege netwerkers, ‘skunkers’, zagen de kracht van het LAN en de mogelijkheden voor organisaties. Ze begonnen aan kabels te trekken waar ze niet aan mochten trekken en creëerden anarchie. Want in het brengen van de intelligentie naar de werkplek lag de toekomst.”
Fuld was als ‘selfmade’ systeembeheerder zelf een van de LAN-rebellen die in de tweede helft van de jaren tachtig de centrale macht van het mainframegilde braken. Hij sloot zichzelf drie maanden op en ploegde ‘de Rode Boeken van Novell’ door; zaagde eigenhandig een ARC-netwerkhubje van 300 gulden(!) doormidden om erachter te komen wat er in het kostbare kastje zat. Het dingetje bleek in de praktijkles op een regionale mts voor minder dan een tientje identiek nagemaakt te kunnen worden. Het scheelde uitgeverij Elsevier, waar Fuld toen werkte als ‘cowboy’, een heleboel geld omdat er nogal wat van die schakelkastjes nodig waren.
“De ‘mindshift’ van twintig jaar geleden lijkt veel op wat er nu gebeurt in de hoofden van beheerders”, zegt Fuld. “Nu is het nieuwe werken de grote uitdaging of breekijzer. Gebruikers gaan anders met technologie om; willen met iPhone of BlackBerry aan de slag of gebruiken de privélaptop ook voor werk. Werktijden en -ritmen veranderen; er is steeds meer vraag naar beschikbaarheid van systemen. Het is een sterke ontwikkeling en je ertegen verzetten is zinloos”, stelt Fuld. “Veel beheerders zijn behoudzuchtig. Ze veranderen niet graag iets, tenzij het kapot is. Dat zal moeten veranderen.”

De eerste generatie netwerkbeheerders was in de tweede helft van de jaren tachtig 25 jaar oud, nu zijn ze 45 jaar. “Het zijn dezelfde mensen die nu hun uiterste best doen om werkplekken dichtgetimmerd te houden. Die geen zin hebben in de huidige anarchie die met het nieuwe werken lijkt samen te hangen. Veel beheerders kunnen niet omgaan met gebruikers die nieuwe functionaliteit willen implementeren zoals ze dat zelf twintig jaar terug ook deden.”
Fuld is van school af organisatiepsycholoog en van nature een optimist. Een pasklaar antwoord op de crisis voor elke beheerder heeft hij niet. Zijn advies: zorg dat je veranderingsgezind bent en buit de verandering uit. “Sinds Darwin weten we dat adaptiviteit een voorwaarde tot overleving is. De beheerder moet bij zichzelf nagaan wat hij te bieden heeft. Probeer de verandering te begrijpen en blijf zelf de regie over je eigen baan voeren. Gooi zeker niet je kont tegen de kribbe, maar gebruik je technische kennis om beter de organisatiedoelstellingen te kunnen realiseren. In het vakjargon: zoek de businesskant op!”

Een deel van de huidige beheerders zal niet mee kunnen komen. De overigen moeten proberen voorbij hun eigen grenzen te kijken en zich ontwikkelen. Specialiseren is een heel goed idee. Kijk naar de behoeften in de organisatie. Ook na de systeemcrisis zal er voldoende behoefte aan beheer blijven.
“Technologie is een fantastische ‘enabler’ van het nieuwe werken. Wil je als beheerder de organisatie bijhouden in de nieuwe wensen, dan moet je een andere taal gaan spreken en je meer als dienstverlener gedragen. Word een tolk die de wensen en behoeften van de organisatie begrijpt en vertaalt in technologie. Deze systeemcrisis rond je baan geeft mooie uitdagingen. Er gebeurt eindelijk weer eens iets”, zo voelt Fuld het. “En dat is ook van alle tijden: wie meehelpt de veranderingen vorm te geven, houdt altijd werk. Ook als dat wellicht anders wordt ingevuld.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!