Overslaan en naar de inhoud gaan

SWIFT roept banken op aanvallen sneller te melden

Daarmee hoopt het bedrijf de beveiliging van het bancaire systeem te verbeteren. De afgelopen weken bleken diverse banken aangevallen te zijn via het inernationale betalingsnetwerk SWIFT. Zo wisten criminelen zeker 71 miljoen dollar weg te sluizen bij de Bank Bangladesh en meldde een Vietnamese bank dat hij een aanval ternauwernood heeft kunnen voorkomen.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

De Banco del Austro (BDA) uit Ecuador blijktt vorig jaar 12 miljoen te hebben verloren als gevolg van cyberaanvallen via het SWIFT-systeem. Die aanvallen heeft het niet gemeld. Bij de betalingen waren ook Wells Fargo en Citibank betrokken. Ook zij hebben niets gemeld. Des te pijnlijker is dat Yawar Shah, de directeur Franchise Risk & Strategy van Citibank, voorzitter is van SWIFT. Waarom zij niets gemeld hebben, is niet duidelijk.

Meldplicht voor klanten

“Informatie delen over aanvallen die betrekking hebben op SWIFT is van essentieel belang”, laat SWIFT weten. Het bedrijf wijst er op dat in zijn voorwaarden is opgenomen dat gebruikers beveiligingsinformatie moeten melden. Het zal bovendien zonodig additionele diagnostische data opvragen.

SWIFT heeft nu een centrale hub op een beschermd deel van zijn site opgezet met informatie over cybersecurity. Daar zal gedetailleerde informatie te vinden zijn over malware en alle securityproblemen die klanten hebben, zo heeft het bedrijf toegezegd.

SWIFT reageert hiermee op de klachten van zijn klanten op de beveiliging die verouderd zou zijn en ontworpen om te beschermen tegen “het soort aanvallen dat 10 jaar geleden werd uitgevoerd.” Zo wordt niet eens het gebruik van 2 factor authenticatie vereist.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in