Development

SVB trekt de stekker uit groot IT-project
Het nu gestaakte project is opnieuw een schoolvoorbeeld van wat er fout gaat bij dit soort grote IT-projecten. Hoge verwachtingen en ambities, een IT-project met een hoge complexiteit, slechte regievoering door de opdrachtgever, slechte communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, en onderschatting van wat er allemaal aan werk verzet moest worden. Dat resulteerde in de oplevering, eind vorig jaar, van een systeem dat volgens de SVB slechter presteerde dan wat het al had en ook nog niet klaar was. Er zou in het meest ideale scenario nog zeker anderhalf jaar nodig zijn om het systeem af te maken zoals het bedoeld was. Bovendien was het deel van het systeem dat al wel klaar was behoorlijk complex. Het was daardoor moeilijk onderhoudbaar en van twijfelachtige toekomstvastheid. Dat lag ongetwijfeld mede aan de opzet ervan: het systeem waarmee de medewerkers alle regelingen die de SVB uitvoert vanuit één applicatie zouden kunnen administreren, werd namelijk als een schil rond bestaande CRM-, workflow- en databasecomponenten gebouwd.
Vijf jaar langer met bestaande systemen
De raad van bestuur van de SVB heeft even overwogen om het project in eigen beheer door te zetten, maar daar is na diverse evaluaties vanaf gezien. Besloten is nu om de eerstkomende jaren verder te werken met de bestaande, nog in Cobol ontwikkelde systemen. Daartoe is c.q. wordt de huidige ICT-infrastructuur van de SVB ‘verder versterkt’, wat de dienstverlening van de SVB zeker vijf jaar zou borgen. De SVB zal daarnaast een CIO aanstellen die een centrale rol krijgt bij het aansturen van ICT-projecten.
De directe kosten die gemaakt moeten worden voor het staken van het project zijn 10,4 miljoen euro. Maar daarnaast blijkt al 43,7 miljoen euro aan het nu gestaakte project te zijn uitgegeven waarvan de SVB nog moet bekijken in hoeverre die productief te maken zijn.
De vraag is ook wat de implicaties zijn van de afwikkeling van het contract met Capgemini. Tot nog toe is in geen van de evaluaties de schuld uitsluitend bij Capgemini gelegd. Wel wordt er door de Software Improvement Group nog onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het geleverde werk; de rapportage daarover wordt in november verwacht.
Capgemini betreurt het besluit van de SVB om het contract te beëindigen, zegt een woordvoerster desgevraagd. Maar Capgemini voelt niet de behoefte om op de ontwikkelingen te reageren, gezien de vertrouwelijkheid die bij het sluiten van de contracten is overeengekomen en vanwege het belang dat Capgemini eraan hecht om de verder goede relatie met SVB in stand te houden.
SVB Tien-project blijft succes
De SVB benadrukt dat het mislukken van het ICT-project de voordelen van het SVB Tien-project waarvan het Multiregelingensysteem onderdeel uitmaakte, niet teniet heeft gedaan. In totaal is in SVB Tien sinds 2006 121,8 miljoen euro geïnvesteerd, aldus de SVB. Dat heeft tot nu toe 158 miljoen euro aan besparingen opgeleverd, en daar komen ieder jaar nog 30 miljoen euro bij.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!