Overslaan en naar de inhoud gaan

SVB-schikking CapGemini nagenoeg gelijk aan opgelegde SVB-boete

Het hoogopgelopen conflict tussen Capgemini en de Sociale Verzekeringsbank is afgelopen zomer plots en stilletjes geschikt. De dienstverlener, die eerder in hoger beroep ging tegen de opgelegde miljoenenboete, koopt de zaak af met een miljoenenbetaling. Het verschil tussen boete en schikkingsbedrag bedraagt nipt meer dan één miljoen.
Capgemini
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Dienstverlener Capgemini zal de SVB een bedrag van 20,2 miljoen euro betalen voor het misgelopen ontwikkelproject voor het Multi-regelingen-systeem (MRS). Dit heeft staatssecretaris Tamara van Ark eind vorige maand in een brief laten weten aan de Tweede Kamer. Die mededeling is gedateerd op 25 augustus en de daarin genoemde schikking is van 21 augustus. De door Capgemini en de SVB overeengekomen betaling door eerstgenoemde ligt net onder de eerder opgelegde boete; van 21 miljoen euro.

43,7 miljoen euro

De bouw van het MRS is vier jaar geleden stopgezet door het SVB nadat het jaren werk en 43,7 miljoen euro erin had gestoken. Capgemini is in 2006 begonnen aan de ontwikkeling van het MRS, op Oracle-basis. In 2014 bleek uit een externe evaluatie dat de ontwikkelde software onvolkomenheden bevatte en dat het te complex was qua opzet waardoor het moeilijk onderhoudbaar was.

Sindsdien lagen de SVB en Capgemini in de clinch over de vraag wie schuldig en dus aansprakelijk was. Eind vorig jaar is in een arbitragevonnis bepaald dat Capgemini schuld had aan het mislopen van het overheidsproject. Daarbij is een boete van effectief 21,3 miljoen euro opgelegd aan Capgemini, waartegen de dienstverlener in beroep is gegaan. Inmiddels blijkt het totale claimbedrag hoger uit te pakken. In de Kamerbrief merkt staatssecretaris Van Ark op dat de optelsom van geleden schade, proceskosten plus rente is opgelopen tot 27,02 miljoen euro.

"De SVB heeft de schikking juridisch laten toetsen door de advocaat die de SVB direct bijstaat in deze procedure alsmede nog door een advocaat van een ander kantoor", schrijft staatssecretaris Van Ark. "Op basis van een analyse van de nog te verwachten proceskosten en een zorgvuldige afweging van de procesrisico’s, is de SVB tot de conclusie gekomen dat een schikking van deze omvang de voorkeur geniet boven het voortzetten van de hoger beroep procedure."

Risico van voortzetting

Door nu te schikken, is de overheidsorganisatie verlost van de zaak en daaraan verbonden kosten. Ook wordt hiermee voorkomen "dat het systeem in stand moet worden gehouden (mogelijk zelfs weer deels moet worden opgebouwd)", merkt de staatssecretaris nog op. "Met deze schikking heeft de SVB een passende oplossing gevonden, zodat dit proces kan worden afgehecht." Het initiële arbitragevonnis omvatte een boete van 22,8 miljoen euro voor Capgemini en een betaling van 1,5 miljoen door de SVB áán de dienstverlener.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in