Beheer

Personal Tech

Surface RT kan tegen een stootje

26 oktober 2012
De eerste tabletcomputer van Microsoft, de Surface RT, kan tegen een stootje. Bij de introductie donderdag in New York doorstond de tablet diverse vormen van fysieke mishandeling.

Steve Sinofsky, baas van de Windows-divisie van Microsoft, demonstreerde dat de Surface RT prima als skateboard kan worden gebruikt door er wieltjes onder te monteren. In een andere demonstratie moest de nieuwe tablet een val van 1,5 meter hoogte – weliswaar op een vloer met tapijt – ondergaan.

Valtests uit 72 verschillende posities

Volgens Panos Panay, ontwerper van de Surface, is de tablet in het laboratorium aan valtests vanuit 72 verschillende posities onderworpen. Microsoft probeert kennelijk aan te tonen dat zijn tablet degelijker in elkaar zit dan de iPad van Apple. Daarvan kan het glas bij een val makkelijk breken, en herstel is dan een kostbare zaak.

Panos zei verder dat de Surface erop is ontworpen om lichter aan te voelen dan zijn werkelijke gewicht van 680 gram. De Pro-versie met Windows 8 wordt overigens zwaarder: 900 gram. Het scherm is iets groter dan van de iPad: 10,6 versus 9,7 inch.

Apple-baas van horen zeggen uitermate kritisch

Hoewel hij de Surface RT nog niet in handen heeft gehad, veegde Apple-topman Tim Cook deze week de vloer aan met de eerste tablet van Microsoft. Volgens hem is het apparaat “van wat we erover hebben gelezen” een ongelukkig compromis dat nergens in uitblinkt.

Wall Street Journal is overwegend positief

De gezaghebbende IT-columnist Walt Mossberg van The Wall Street Journal, die de Surface RT 3 weken lang bijna dagelijks gebruikte, is mild in zijn oordeel.

Volgens hem is de tablet “mooi en solide gebouwd” en met zijn magnesium behuizing en stevige standaard “geen goedkope imitatie” van de iPad. De optionele toetsenborden van Microsoft “zijn beter dan welke dan ook voor de iPad”. De vrij korte batterijduur – 7 uur versus 10 uur voor de iPad -  en de schaarste aan apps zijn volgens Mossberg minpunten.

Aantal beschikbare apps is nog beperkt

Wereldwijd zijn nu 10.000 apps voor Windows RT beschikbaar, waarvan 5000 in de VS. Daarbij past de kanttekening dat bij de introductie van de eerste iPhone alleen enkele standaard-apps van Apple waren geïnstalleerd en pas een jaar later andere ontwikkelaars apps voor iOS konden aanbieden. Op de Surface RT werken traditionele Windows-applicaties niet.

De Surface RT is nog niet in Nederland leverbaar. Hij is wel in enkele grote Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Engeland, te koop. In Duitsland kost het eenvoudigste model 479 euro.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.