Overslaan en naar de inhoud gaan

SURF innoveert in 'open' samenwerking

SURF constateert dat de sterke verbetering van de netwerkcapaciteiten verschillende vormen van outsourcing mogelijk heeft gemaakt. Het vinden van de optimale outsourcingsstrategie in een gegeven situatie is echter complex. Om beter inzicht te krijgen in de functionaliteit, de kosten en andere kenmerken van ASP, SaaS en Cloud-gebaseerde diensten wil SURF een proeftuin creëren voor deze dienstverlening.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Daarbij spelen inhoudelijke, technische en privacy-aspecten een belangrijke rol, en niet te vergeten de beveiliging. SURF wil tevens een toetsingskader voor externe dienstverleners.

De organisatie zet zich in voor samenwerking tussen de onderwijsinstellingen in Nederland, en daarbuiten. Dat vraagt om het beschikbaar stellen van 'open materiaal'. SURF wil zich de komende 4 jaar inzetten voor de ontwikkeling van open standaarden om de interoperabiliteit van informatie en applicatieomgevingen te waarborgen. Ook ziet SURF de verdienmodellen rond 'open' materiaal als een onontgonnen gebied.

SURF ontwikkelde in de loop der jaren verschillende diensten die soms verstandigd konden worden zoals Studiekeuze 123 en StudieLink, waarmee landelijk de inschrijvingen voor het hoger onderwijs worden gecoördineerd. Vaak blijft de exploitatie van de nieuwe diensten echter bij de SURF-werkmaatschappijen. Om deze diensten efficiënter te ondersteunen, richt SURF een shared service center in, bijvoorbeeld voor financiën, personeelszaken en communicatie.

De organisatie wil verder ICT-middelen ontwikkelen die de aansluiting van de hoger onderwijsopleidingen met de vooropleiding helpen verbeteren. Ook besteedt SURF extra aandacht aan coördinatie van initiatieven om te komen tot duurzame ontwikkeling in de ICT aan de instellingen. SURF noemt verder de al aangekondigde bouw van een nieuw landelijk topnetwerk, SURFnet 7. In de bouw krijgt draadloze component extra aandacht zodat studenten, docenten en onderzoekers vanaf 2015 gebruik kunnen maken van een landelijke dekkend fixed-wireless netwerk. Identiteitsbeheer en beveiliging zijn twee aspecten die vooral bij de ontwikkeling van het draadloze deel van het netwerk extra aandacht krijgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in