Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiesucces ICT-studenten op hbo nog altijd lager dan gemiddeld

Studenten van ICT-opleidingen op het hbo behalen nog altijd minder vaak dan gemiddeld hun diploma binnen vijf jaar. Zo behaalde 42,8 procent van de hbo-ICT-studenten die in 2014 begonnen in de afgelopen vijf jaar hun diploma, tegenover 50,3 procent van alle hbo-studenten die in 2014 een voltijd bacheloropleiding begonnen. Ook wisselen veel meer leerlingen van ICT-opleidingen binnen een jaar van studie dan voorheen.
Student aan de universiteit
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De cijfers van de ICT-opleidingen op het hbo van de Vereniging Hogescholen laten een erg wisselend beeld zien. Het studiesucces van de opleiding Informatica is in de afgelopen jaren bijvoorbeeld drastisch afgenomen. Van de groep studenten die in 2014 met deze opleiding begon, behaalde 36,8 procent binnen vijf jaar zijn diploma. Een jaar eerder was dat nog 37,4 procent en van de groep die in 2010 begon gaat het zelfs om 40,2 procent.

Ook op hbo-ICT is sprake van een daling in het studiesucces. 42,8 procent van de studenten die in 2014 begonnen met hun opleiding rondde de opleiding binnen vijf jaar af, terwijl dit nog 47,4 procent was van de starters uit 2010. Toch is dit wel weer een stijging ten opzichte van de groep uit 2013, van wie 40,7 procent de opleiding binnen vijf jaar afrondde. 

Tegelijkertijd gaat het bij studenten Communicatie & Multimedia Design juist veel beter. Van de studenten uit 2010 behaalde 43,8 procent zijn diploma binnen vijf jaar, tegenover 47,2 procent van de starters uit 2014. De studie Technische Informatica ziet ten opzichte van een jaar eerder een stijging: 43,4 procent behaalde tussen 2014 en 2019 zijn diploma, tegenover 41,8 procent van de groep uit 2013. 

Uitgesplitst per ICT-opleiding in het HBO zien de studiesuccescijfers er als volgt uit:

(Diploma behaald binnen 5 jaar na start studie:)

  • Informatica: 36,8%
  • Hbo-ICT: 42,8%
  • Communicatie & Multimedia Design: 47,2%
  • Business, IT & Management: 40,5%
  • Technische Informatica: 49%

Studiesucces scholen wisselt sterk

Opvallend is dat er hele grote verschillen zijn tussen de scholen. Maar liefst 61,1 procent van de studenten aan de Fontys Hogeschool die in 2014 begonnen zijn aan de opleiding Informatica behaalde hun diploma binnen vijf jaar, tegenover slechts 26,2 procent van de studenten aan de Hogeschool Rotterdam. Ook bij Hogeschool InHolland (27,5%) en Hogeschool Leiden (28,8%) is het studiesucces laag. 

Fontys scoort ook relatief hoog bij de opleiding hbo-ICT, waarbij 46,4 procent van de studenten uit 2014 binnen vijf jaar hun diploma behaalden. Het studiesucces is echter nog hoger bij de Hogeschool Windesheim, waar dat voor 56,8 procent gold. NHL Stenden Hogeschool doet het met 27,3 procent het slechtste bij deze studie. 

De beste en slechtste scholen naar studiesucces per studie:

(Diploma behaald binnen 5 jaar na start studie in 2014:)

  • Informatica Beste: Fontys Hogeschool, 61,1% Slechtste: Hogeschool Rotterdam, 26,2%
  • Hbo-ICT: Beste: Christelijke Hogeschool Windesheim, 56,8% Slechtste: NHL Stenden Hogeschool, 27,3%
  • Communicatie & Multimedia Design Beste: Avans Hogeschool, 62,7% Slechtste: NHL Stenden Hogeschool, 40,9%
  • Business, IT & Management Beste: Avans Hogeschool, 52,3% Slechtste: Hogeschool InHolland, 30,8%
  • Technische Informatica Beste: Avans Hogeschool, 58,7% Slechtste: Hogeschool InHolland, 39,1%

Veel studiewissels na één jaar

Studenten van de ICT-opleidingen op hbo-niveau wisselen bovendien veel vaker dan gemiddeld van studie na één jaar. Gemiddeld deed 18,6 procent van het cohort 2018 dat, maar bij bijvoorbeeld Technische Informatie was dat maar liefst 35,4 procent. Van de ICT-studies wisselden studenten Communicatie & Multimedia Design het minst vaak van studie: 16,1 procent van de leerlingen uit 2018 was na één jaar van studie gewisseld. 

Volgens de Vereniging Hogescholen verandert het merendeel van de studenten uit de sector bètatechniek, waar de ICT-studies onder vallen, bij zo'n wissel bovendien van sector. Minder dan 10 procent van de studenten die binnen deze sector een studie gaat doen, kiest na één jaar voor een andere opleiding binnen de sector. Ongeveer 13 procent stapt na een jaar over naar een studie buiten de sector. 

Het aantal studenten dat na één jaar niet meer ingeschreven staat, is bij de ICT-studies op het hbo vergelijkbaar met het gemiddelde. Het gaat dan specifiek om studenten zonder diploma en die na een jaar niet meer ingeschreven staan in het bekostigd hoger onderwijs. Zij zijn dus ook niet van studie gewisseld. Gemiddeld gaat het om 15,2 procent van de studenten die na één jaar uitvallen, tegenover bijvoorbeeld 14,8 procent van de studenten op de opleiding Technisch Informatica. De hoogste uitval is zichtbaar bij de studie Informatica, namelijk 19,2 procent van de studenten uit 2018. Bij Business IT & Management is dit aantal met 11,1 procent het laagste.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in