Overslaan en naar de inhoud gaan

Strijd om beveiliging mobieltje barst los

De risico-investeerders in Silicon Valley zien wel wat in de nieuwe markt, blijkt uit een verslag in The New York Times.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Zo kreeg startersbedrijf Lookout onlangs een kapitaalinjectie van 5,5 miljoen dollar van Koshla Ventures, een van de toonaangevende kapitaalinvesteerders. Ook het vijf jaar oude Trust Digital specialiseert zich in mobiele beveiliging.

Toestelleveranciers als Research in Motion, maker van de BlackBerry, leveren zelf ook software voor de beveiliging van hun eigen apparatuur, maar richten zich vooral op de zakelijk gebruikers.

De nieuwkomers richten zich voornamelijk op de consumentenmarkt. De mobiele beveiliging staat nog in de kinderschoenen. De malware is nog relatief onschuldig en bewijst alleen dat het maken van 'mobiele' virussen mogelijk is. De 26-jarige algemeen directeur van Lookout vergelijkt de situatie met de pc-markt in 1999. Hij verwacht dat de malware een vlucht neemt nu de mobiele telefoon steeds beter applicaties kan downloaden en gebruikers dat veelvuldig gaan doen.

Lookout is een spin-off van de University of Southern California. De software geeft bescherming tegen ongewenste programma's en biedt tevens de mogelijkheid een back-up te maken van de gegevens op de telefoon. Ook kunnen de data op de telefoon op afstand worden gewist en kan de locatie van de telefoon via een webapplicatie worden achterhaald. De software is in de bètatestfase voor de besturingssystemen Windows Mobile en Android. Binnenkort komen ook varianten voor de BlackBerry en de iPhone beschikbaar.

Een probleem bij de iPhone is dat Apple niet toestaat dat programma's in de achtergrond draaien. Een antimalwareprogramma doet dat nu juist wel. Lookout zegt daar een oplossing voor te hebben gevonden. De basisvariant van de software is gratis. Daarnaast komt er een abonnementvariant met meer functionaliteiten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in