Management

Juridische zaken
Mark Zuckerberg

'Strafrechtelijk onderzoek naar datamisbruik Facebook'

Deals tussen Facebook en techfabrikanten over gebruikersgegevens konden mogelijk niet door de beugel.

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
14 maart 2019

Deals tussen Facebook en techfabrikanten over gebruikersgegevens konden mogelijk niet door de beugel.

De Amerikaanse justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar de datadeals die Facebook maakte met 's werelds grootste technologiefabrikanten. Het onderzoek is een nieuwe episode in de soap rond Facebooks vermeende datamisbruik en dataschandalen.

Volgens The New York Times, die zich baseert op ingewijden, heeft een grand jury in New York de administratie opgevraagd van twee fabrikanten van smartphones en andere devices. De beide fabrikanten zouden met Facebook afspraken hebben gemaakt over de toegang tot persoonlijke gegevens van honderden miljoenen Facebook-gebruikers.

Toegang tot privégegevens

In totaal deelde Facebook met meer dan 150 bedrijven gegevens. Dit zijn bedrijven zoals Apple, Amazon, Microsoft en Sony. De deals hielden meestal in dat de bedrijven toegang kregen tot de vriendenlijsten, contactinformatie en andere data van Facebook-gebruikers, die hier niet altijd hun toestemming voor hadden gegeven. De meeste van deze data-deals zijn in de laatste jaren afgebouwd, aldus The New York Times.

The New York Times haalt in zijn artikel het voorbeeld aan van Microsoft’s zoekmachine Bing, die volgens de krant door de datadeals de mogelijkheid kreeg om alle Facebookvrienden van gebruikers in kaart te brengen, zonder daarvoor expliciete toestemming te hebben.

Onder vergrootglas

In een verklaring zegt Facebook volledig mee te werken aan het strafrechtelijke onderzoek, waarvan niet helemaal duidelijk is wanneer het precies is begonnen en wat het exacte focuspunt van het onderzoek is. Facebook ligt al onder een vergrootglas bij aanklagers van de Amerikaanse staat North Carolina, die strafrechtelijk onderzoek doen naar het Cambridge Analytica-schandaal, dat een jaar geleden op kwam borrelen. Ook zouden deze data-deals in strijd kunnen zijn met de afspraken die Facebook in 2011 heeft gemaakt met de Amerikaanse handelstoezichthouder FTC.

De toezichthouder is al tijdenlang aan het onderzoeken of Facebook de overeenkomst uit 2011 niet heeft geschonden, en overweegt een miljardenboete uit te delen aan Mark Zuckerberg’s platform.

Focus op privacy

Facebook zelf heeft privacy naar eigen zeggen hoger dan ooit in het vaandel staan. Vorige week kwam Mark Zuckerberg nog op de proppen met een plan waarmee Facebook zich meer op de privacy van gebruikers gaat richten.  Volgens de Facebook-baas worden de privechat-apps van het bedrijf, zoals Facebook Messenger, Instagram Direct en WhatsApp de belangrijkste onderdelen van de 'Facebook Family'.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.