Beheer

Cloud
Scott Guthrie

Stortvloed aan nieuwtjes rond Azure

Van Cosmos DB en beveiliging tot snelle datatransfer en IoT.

Scott Guthrie © CC0 - Microsoft
25 september 2018

Van Cosmos DB en beveiliging tot snelle datatransfer en IoT.

Een petabyte aan data in een keer verplaatsen naar de cloud? Kan je nu gewoon meegeven aan de koerier.

Grote hoeveelheden data naar de cloud brengen, is niet eenvoudig. Uploaden via de standaard internetverbindingen is kostbaar en zorgt hoe dan ook voor hinder bij het reguliere gebruik van de verbindingen. De grote cloudproviders hebben daar allemaal een oplossing voor gevonden.

Microsoft heeft nu een jaar zijn Databox met een capaciteit van100 TB. Google heeft versterkte rackmounted datacontainers met een capaciteit van 100 of 480 TB, Amazon biedt daarvoor 50 TB en 80 TB 'Snowballs' aan en een overtreffende trap: de Snowmobile, een complete truck met een speciaal hoge snelheidsdatatransportnetwerk waarmee in ongeveer 10 dagen 100 petabyte kan worden afgetapt uit het datacentrum.

Aan de Snowmobile kan Microsoft niet tippen, maar de nieuwe Databox Heavy die het bedrijf gisteren presenteerde, legt de lat voor de hoeveelheid data die gewoon met de koerier mee kan, flink hoger naar 1 petabyte. Daarnaast introduceert Microsoft ook de Data Box Edge, een rackunit waarmee een voorbewerking op data kan worden uitgevoerd om het uiteindelijk transport - nu wel over netwerken - te vereenvoudigen. In de Data Box Edge zitten zelfs Field Programmable Gateway Arrays (FPGA) ofwel chips die bij uitstek AI-algoritmen kunnen uitvoeren op binnenkomende data.

Maar ook aan de netwerkzijde komt Microsoft tegemoet aan de behoefte van klanten om met significant hogere bandbreedtes grote hoeveelheden data uit te wisselen met cloudapplicaties. Scott Guthrie, verantwoordelijk voor de Cloud en Enterpise Group van Microsoft, kondigde daartoe gisteren de beschikbaarheid aan van ExpressRoute 100Gbps Direct en ExpressRoute Global Reach waarme klanten gebruik kunnen maken van Microsofts Global Wide Area Network dat de 54 Azure dataregio's wereldwijd verbindt.

Input/Output in hogere versnelling

Eenmaal in de cloud gearriveerd kan de data geplaatst worden in de nieuwe Azure Ultra SSD-opslag die nu beschikbaar is. Vooral voor de zwaarste en bedrijfskritische workloads bieden deze eenheden met sub-milisecond latency en hoge input-output per second (tot 160K IOPS per disk) een uitkomst.

Ook nieuw is de update van de Azure Cosmos DB, een wereldwijd gedistribueerde multi-model database die in mei 2017 werd geïntroduceerd. De vernieuwing bestaat onder meer uit een hogere gegarandeerde beschikbaarheid. Die was tot nog toe 4 negens (99,99%), maar gaat nu naar 5 negens. Verder is er een multi-master replication functie beschikbaar gekomen en de ondersteuning van de Cassandra API die ontwikkelaars in staat stelt koppelingen te maken met producten die in Cassandra zijn geschreven.

Password passé

Guthrie toonde ook een aantal nieuwe beveiligingsopties. Zo is inloggen met passwords niet meer mogelijk. Azure Security Center vereist nu 2-factor authentication via de Microsoft Authenticator, een app die gebruikers in staat stelt zich te identificeren met biometrie of een PIN-code. Met een multifactor sign-in (de gevalideerde smartphone plus de juiste login voor de Authenticator app) denkt Microsoft misbruik met 99,99 procent te verminderen.

IoT in het spotlicht

In de 'technology keynote' van Ignite 2018 kwam een reeks nieuwe diensten voor IoT op het Azure-platform aan de orde. Zo introduceert het bedrijf volgende maand Azure Digital Twins in een testprogramma. De dienst moet het voor klanten makkelijk maken een digitale representatie te maken van hun IoT-toepassingen in de fysieke wereld. Op die manier kunnen alla data die uit dat object komen - bijvoorbeeld een gebouw, een machine of voertuig - veel beter in hun context worden bekeken. Bovendien maken digital twins het mogelijk toekomstige veranderingen te simuleren en op die manier de effecten daarvan te analyseren zonder daadwerkelijk veranderingen te maken aan het fysieke object.

Azure Sphere is gericht op het beveiligen van objecten in het Internet of Things. Microsoft heeft nu software development kits beschikbaar die de producenten van IoT-chips kunnen gebruiken om Microsoft Sphere te ondersteunen. De chips zijn dan in staat een end-to-end security op te zetten met de clouddienst en beveiligingsproblemen die opkomen nadat de chips in gebruik zijn genomen kunnen vanuit de cloud worden aangepakt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.