Overslaan en naar de inhoud gaan

Storm van kritiek op onderzoek RAM-gebruik Windows 7

De constateerder van de geheugenoverbelasting is Devil Mountain Software die bij zijn constateringen blijft. De positie van het bedrijf is wel enigszins verzwakt doordat de woordvoerder onder pseudoniem opereerde.
Win7
© Microsoft
Microsoft

Devil Mountain Software meldde vorige week op grond van metingen in zijn XPnet dat Windows 7 een zwaar beslag op het geheugen legt; zo zwaar dat pc’s regelmatig tegen de grenzen van hun kunnen zouden zitten. Dat leidde tot verwoede discussies, ook bij het bericht hierover van Automatisering Gids, en tot veel kritiek.

Vertrekpunt van de critici is, dat Windows 7-pc’s in de praktijk prima functioneren en geen tekenen van overbelasting tonen. Hun systemen vertonen niet de belastingniveaus van het RAM die Devil Mountain Software rapporteert. Ook wordt het argument in stelling gebracht dat het hoge RAM-gebruik juist een kwaliteit van Windows 7 is. Een goed besturingssysteem zal ongebruikt RAM zo veel mogelijk benutten om programmacode en gegevens klaar te zetten in RAM, zodat de processor er sneller toegang toe heeft. Daarin is Windows 7 veel geavanceerder dan Windows XP.

In het verlengde hiervan stelt Peter Bright in ArsTechnica dat het juist de Superfetch-technologie (waarmee gegevens klaargezet worden) is, die voor de gemeten systeembelasting zorgt. Devil Mountain Software constateert daaruit ten onrechte dat het RAM volloopt, stelt Bright. Essentieel onderdeel van Superfetch is namelijk, dat het daardoor in beslaggenomen RAM snel vrijgemaakt kan worden als de processor daar behoefte aan heeft. Dat deel van het RAM staat niet als ‘vrij’ te boek, maar is wel degelijk beschikbaar. Bright zet op grond hiervan vraagtekens bij de kwaliteit van Devil Mountain Softwares meetmethode. Ook andere critici doen dat overigens.

Devil Mountain Software weerspreekt de kritiek. De cijfers van RAM-benutting van critici komen in de regel van de Task Manager van Windows, maar dat is een groffe meetmethode die alleen maar gemiddeldes laat zien, stelt Devil Mountain Software. De meetsoftware die via het XPnet beschikbaar is, meet iedere seconde een viertal kritieke prestatiecriteria en stelt vast hoe lang een of meer van de parameters boven een drempelwaarde uitkomt. Dat brengt ook de uitschieters in kaart. De stelling dat Devil Mountain Software ten onrechte het geheugenbeslag van Superfetch meemeet, wordt eveneens weersproken. Volgens Devil Mountain Software negeren de prestatiecriteria die het meet, het RAM-beslag van Superfetch en andere cache-operaties.

De kritiek op het XPnet-instrumentarium wijst Devil Mountain Software van de hand. Dat is volgens het bedrijf een afgeslankte versie van de DMS Clarity Suite. Dit oorspronkelijk door Intel-medewerkers ontwikkeld meetinstrument wordt door een aantal financiële instellingen gebruikt om performance bottle-necks op te sporen op systemen die voor de beurshandel worden ingezet; kleine vertragingen kunnen daar voor grote kosten zorgen, danwel kansen op grote winst verloren doen gaan. De discussie, en Devil Mountain Softwares verdediging, is ook op de blogsite van het bedrijf te volgen.

Critici van Devil Mountain Software brengen ook minder zakelijke argumenten in. Ze beschuldigen Devil Mountain Software van een verborgen agenda, en van ‘Microsoft-bashing’. Het bedrijf heeft de schijn ook enigszins tegen, nu gebleken is dat de woordvoerder van het bedrijf onder pseudoniem opereerde. Achter chief technology officer Craig Barth van Devil Mountain Software blijkt zich Randall C. Kennedy te verschuilen, die vooral bekendheid geniet als freelance-medewerker van InfoWorld. In die hoedanigheid liet hij zich in 2008 bijvoorbeeld kritisch uit over de verbeteringen die Windows 7 zou brengen.

Kennedy van zijn kant beschuldigt zijn critici ervan, dat ze zich voor het karretje van Microsoft laten spannen. Volgens hem is er sprake van een door Microsoft in gang gezette actie om zijn reputatie te besmeuren – ‘de meest eenzijdige ooit vertoond in de IT-jounalistiek’, aldus Kennedy. Om vervolgens zijn critici in een kwaad daglicht te stellen met de opmerking dat Microsoft daarbij zijn onmeetbare politieke kapitaal in stelling heeft gebracht, en ook van sommige contribuanten kennelijk een tegenprestatie heeft gevraagd voor verleende gunsten.

Die discussie ontneemt het zicht een beetje op de weging van de technische merites van verschillende methoden om de prestaties van een besturingssysteem te meten. Dat Windows 7 in de alledaagse praktijk goed functioneert wordt ook door Devil Mountain Software niet weersproken. Als zijn metingen kloppen, zou de conclusie echter wel kunnen zijn, dat Windows 7 zich niet, of niet zonder meer, leent voor tijdkritische toepassingen of toepassingen waar synchronisatie tussen een client en een achterliggende applicatie op een server nogal scherp afgesteld staat.

Microsoft heeft zich nog niet in de discussie gemengd. Het ligt ook niet in de lijn der verwachting dat het bedrijf dat zal doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in