Beheer

Netwerken
GPS satellieten

'Storing GPS kost 1 miljard per dag'

Waarde positioneringssysteem nam de afgelopen 7 jaar sterk toe.

© CC BY-SA 2.0 Tony Hirst
17 juni 2019

Waarde positioneringssysteem nam de afgelopen 7 jaar sterk toe.

Het Global Positioning System (GPS) heeft vooral de afgelopen 7 jaar een cruciale plek gekregen in onze economische samenleving. Uitval zou een ontwrichtend effect hebben, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het National Institute of Standards and Technology (NIST).

Een dag uitval zou al tot een schadepost van 1 miljard dollar leiden, schatten de onderzoekers in hun rapport. Zij hebben de verschillende diensten onderzocht die gebruik maken van de locatiebepaling sinds deze in 1984 gedeeltelijk en in 1995  officieel in gebruik genomen werd.

Kwetsbaarheid GPS-systeem

De centrale vraag van het onderzoek was wat een uitval van 30 dagen voor effecten zou hebben op de Amerikaanse economie. Zo'n uitval is niet denkbeeldig, wanneer bijvoorbeeld een sterke zonnewind zo'n deeltjesbombardement veroorzaakt dat satellieten onklaar raken. Ook is niet uit te sluiten dat het satellietsysteem onklaar raakt door acties van kwaadwillende mogendheden of cybercriminelen. 

Het systeem heeft in de onderzoeksperiode tot 2017 in totaal al economische voordelen ter waarde van 1,4 biljoen dollar opgeleverd. Van die waarde werd 90 procent in de laatste 7 jaar van het onderzoek gecreëerd. Volgens de auteurs dringen de moglijkheden de afgelopen jaren pas door tot verschillende sectoren waardoor nog steeds nieuwe gebruikstoepassingen worden gevonden.

Mobele netwerken grootste schadepost

Bij uitval vindt het grootste effect plaats in de telecomsector, waarbij het GPS systeem heeft gezorgd voor betere betrouwbaarheid en bandbreedtegebruik van mobiele netwerken. Daarnaast zijn telematicadiensten in toenemende mate afhankelijk van GPS, met name voor buitendienstplanning en navigatie. Als derde sector noemen de auteurs locatiegebaseerde dienstverlening op smartphones die geraakt wordt door langdurige storing van GPS.

Wanneer het netwerk uitvalt, zo analyseerden de onderzoekers, is er de eerste twee dagen nog niet heel veel aan de hand. Pas daarna beginnen de prestaties van mobiele netwerken in te zakken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat GPS een belangrijke rol heeft in processen waarbij tijdsychronisatie een belangrijke rol speelt. Na 30 dagen uitval zou de functionaliteit nog maximaal 60 procent zijn, maar het zou zelfs kunnen dat mobiele netwerken helemaal niet meer actief kunnen zijn.

Betere weerbaarheid

De Amerikaanse defensie - de initaitor van het GPS-netwerk - is zich bewust van de kwetsbaarheid van het systeem. Onlangs werd een serie nieuwe GPS III-satellieten gelanceerd die beter beschermd zijn tegen 'jamming' en verhoogde nauwkeurigheid bieden.

Andere mogendheden willen hun afhankelijkheid van het Amerikaanse systeem verminderen door zelf een vergelijkbaar positioneringssysteem op basis van satellieten te bouwen. Europa werkt aan het eigen Galileo-systeem en zo bouwen Rusland, China, India en Japan ook aan hun eigen netwerk.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.