Beheer

Storage

Storage is het hart van je business

12 juni 2014

Een van de grote misvattingen rond storage is volgens Greg Schulz dat data-opslag bij veel gebruikers nog steeds als een op zichzelf staand iets wordt gezien. “Alsof het in de dagelijkse IT eigenlijk niet meedoet.” In de visie van de oprichter en eigenaar van consultingbureau StorageIO is storage het hart van de business. “Storage omvat hardware, software, tools, procedures en services. Last but not least, de prestaties van de meeste bedrijfsapplicaties hangen nauw samen met de kwaliteit van de storage-oplossing. Als je dat geheel overziet begrijp je ook dat de goedkoopste oplossing niet altijd de beste is.” Schulz was in Nederland op uitnodiging van Brouwer Storageconsultancy, een onafhankelijke consultant op het terrein van storage, die een seminar rond Vendor Neutral Archive organiseerde. Schulz adviseert zowel gebruikers als bouwers van storageproducten en is vaste gast bij de grote aanbieders.

Dat dit ‘complete plaatje’ nog lang niet overal is doorgedrongen voert Schulz terug op het verleden. “In reuzenstappen: ooit bestond storage primair uit hardware. Die was duur dus moest je er zuinig mee zijn. Dat vergde expertise. Vervolgens daalde de prijs van hardware enorm, kwamen er allerlei tools en procedures en daarmee werd storage steeds meer een specialisme. Dat zie je terug in IT-organisaties. De ‘storage-jongens’ staan daar nog altijd een beetje apart. Een positie de ze zelf ook koesteren. Buiten hen mag niemand aan de storage-omgeving komen. En dan zijn we weer bij het begin van mijn verhaal. Storage wordt nog te weinig beschouwd als een integraal onderdeel van de IT en, nog belangrijker, als onderdeel van de business.”

Die veronderstelling impliceert dat veel gebruikers niet de juiste storage-oplossing in huis hebben, wat Schulz beaamt. “Daarmee bedoel ik niet dat de oplossingen die men heeft niet functioneren, maar ik durf wel te stellen dat de storage-oplossingen van een groot aantal gebruikers niet optimaal is.”

Geen ‘best storage solution’

Wat moeten bedrijven doen om hun storage te optimaliseren? “Eerst een cryptisch antwoord; dat verschilt per bedrijf. Er bestaan geen ‘best storage solutions’ omdat elke organisatie anders is. Nu meer inhoudelijk; elke storage manager heeft drie primaire hoofdbrekens; verleden, heden en toekomst. Hoe hou ik data uit het verleden benaderbaar? Hoe hou ik mijn huidige storageoplossing up and running? Hoe ziet mijn toekomstige storage eruit?

Nu is de lifecycle van storageproducten zo’n vijf tot zeven jaar. Dus nagenoeg iedereen vervangt z’n storage na die periode. De praktijk is dat er dan een geheel nieuwe generatie storageproducten op de markt is, en dat bedrijven hun data naar zo’n nieuwe generatie producten migreren. En omdat het migreren van data een proces is dat makkelijk zes maanden tot een jaar kan duren, speelt de vraag ‘hoe verloopt het migreren’ een belangrijke rol bij de keuze van een nieuwe storage-oplossing. En je raadt het al, dat leidt ertoe dat men al snel voor dezelfde leverancier kiest, omdat die de data van z’n eigen systemen doorgaans het makkelijkst kan migreren. Vanuit de storagemanager is die keus zeer verklaarbaar, maar is het daarmee ook de beste keus voor de onderneming?”

De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar daarmee appelleert Schulz aan een breder probleem dan alleen de inzet van storage binnen een organisatie; Business-IT alignment. Als het afstemmen van de IT op de behoefte van de business moeizaam verloopt is het kiezen van de juiste storage nog weer een stap moeilijker.

“Dat klopt. Maar dat betekent niet dat je als storagemanager daarom alleen maar vanuit jouw perspectief moet kijken. Hoe lastig het ook is, zorg dat je met de business in gesprek komt. Dat is de enige manier om een beeld te krijgen van de wensen die daar leven.”

Hij voegt daar direct aan toe dat het algemeen management van bedrijven zich intensief met het overleg tussen IT en business moet bemoeien. “Juist omdat storage het hart van je business is kan een CEO zich niet permitteren om zich bij de besluitvorming daarover alleen met de prijs te bemoeien. Een CEO moet afdwingen dat de business helder maakt wat men wil en dat een storagemanager laat zien hoe hij die wensen vertaalt in oplossingen.”

Daarnaast zouden leveranciers in de visie van Schulz veel meer oog moeten hebben voor de problemen waar bedrijven mee worstelen. “Leveranciers willen in feite maar over een ding praten, de toekomst. Dat is sexy. Ook in de storagewereld hoor je nu in feite nog maar één term; ‘Disruptive technologie’. Nu pleit ik er niet voor om de impact van technologische ontwikkelingen te bagatelliseren maar de realiteit is dat veel organisaties niet op ontwrichting zitten te wachten. Men wil juist continuïteit en zekerheid. Veel van de bedrijven die ik adviseer hebben meer aan de boodschap dat hun oude en hun huidige data tot in lengte van jaren benaderbaar blijft en dat alles wat ze nu hebben staan gecontinueerd wordt dan aan verhalen over fantastische nieuwe mogelijkheden.”

Of leveranciers meer oog en oor voor de wensen van hun klanten zullen krijgen? “Uiteindelijk zullen wel moeten. Er komen daarom op termijn technieken waarmee data tot in lengte van jaren of zelfs decennia benaderbaar blijft. Dat gaat in de richting van storage virtualisatie of software defined storage. Grote aanbieders als EMC zijn daar met een product als Viper al mee bezig. Maar vooralsnog is het een thin layer en is de onderliggende storage nog steeds hetzelfde. Echte virtualisatie is tricky voor aanbieders, want dat ontneemt hen de mogelijkheid om klanten aan zich te binden. Daar ligt voor aanbieders de komende jaren een grote uitdaging. Een leverancier moest het de afgelopen jaren wel heel slecht doen, wilde een klant echt weggaan. Dat gaat veranderen. Daarom moeten aanbieders zich omvormen van een partij die klanten via z’n hard- en software aan zich bindt, tot een aanbieder die een klant op basis van toegevoegde waarde als kwaliteit en expertise weet vast te houden. Dat zie je bij outsourcing nu al gebeuren. Daar ontstaan partnerconstructies waarbij het de aanbieder pas goed gaat als het zijn klant goed gaat. Die kant moeten we met storage ook op.”

Software defined storage ‘incompleet’

Terug naar de techniek. Schulz merkt op dat de software defined storage oplossingen die nu op de markt komen nog incompleet zijn. “Het gaat niet om software defined storage maar om software defined storagemanagement. En dat managen gaat veel verder dan de storage hard- en software. Het gaat ook om de services en om de applicaties. Pas als je die goed kan beheren kan je je storage optimaal inzetten. Pas als je de gehele keten, inclusief de storage kan managen kun je waarde toevoegen, door systemen veel efficiënter te benutten.”

Wordt dat volgens u voldoende onderkend?
“Nee. De meest gebruikte applicaties zijn die van Microsoft, Oracle en SAP. Die aanbieders hebben nog nauwelijks oog voor het vanuit storage-oogpunt managen van de data van hun applicaties. Vooralsnog zie je dat de applicaties van deze leveranciers alleen maar complexer worden.”

Betekent dit dat de bewering dat storage steeds goedkoper wordt in feite niet klopt?
“Prijzen gaan altijd omlaag. Dat is een economische wetmatigheid. Maar omdat we er vervolgens steeds meer van gaan gebruiken stijgen de uitgaven toch. Ik pleit om die reden ook nooit voor goedkopere storage, maar voor meer kosteneffectieve storage.”

Betekent kosteneffectieve storage ook dat de discussie over de prijs van flash in feite niet relevant is?
“Strikt genomen klopt dat. Vanuit het oogpunt van productiviteit kan de keuze voor flash een hele goede zijn. Maar flash is de komende tien jaar nog te duur om breed te worden ingezet. Dat neemt niet weg dat ik voor sommige toepassingen flash adviseer. Want op het terrein van I/O is het niet te verslaan. Wat je steeds meer zal zien is flash op die plaatsen waar snelle I/O een rol speelt. ”

Zal flash uiteindelijk de huidige harddisk vervangen?
“Nee, dat zal nooit gebeuren. Met het dalen van de kosten van flash memory, daalt ook de prijs van harddisks. Er zijn nu al 6TB drives te koop voor relatief weinig geld. Je zult dus altijd hybride oplossingen houden. Mijn stelling is dat flash het leven van de harddisk juist verlengt, omdat flash zoveel data gegenereert die ook weer moet worden opgeslagen. Dat hebben we eerder met tape storage ook zien gebeuren. Ook tape is voorlopig nog niet verdwenen. Dat herhaalt zich nu met de harddisk.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!