Management

Analytics
ingang stemlokaal

Stemmen optellen uit voorzorg handmatig

Kees Verhoeven: '... nu pas ...'

2 februari 2017

Kees Verhoeven: '... nu pas ...'

Bij de Tweede Kamerverkiezingen worden de uitslagen van de stembureaus uit voorzorg handmatig bij elkaar opgeteld. De software van de Kiesraad waar dit normaal mee gebeurt, wordt niet gebruikt bij de komende verkiezingen op 15 maart. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag bekendgemaakt.

De afgelopen dagen berichtte RTL Nieuws over mogelijke problemen met de software. De Kiesraad zou al in 2011 zijn gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden.

Hoewel er met potlood en op papier wordt gestemd en de stembiljetten met de hand worden geteld, zou het programma dat de aangeleverde uitslagen van de individuele stembureaus bij elkaar optelt kwetsbaar zijn. Dat geldt vooral als de software is geïnstalleerd op verouderde computers.

Alle gemeenten worden woensdag nog geïnformeerd over het besluit. Er worden later deze maand bijeenkomsten voor gemeenten georganiseerd om te bespreken hoe er nu precies gewerkt moet gaan worden.

Minister Plasterk en de Kiesraad vinden dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag. Langer wachten met het besluit zou er volgens Plasterk alleen maar toe hebben geleid dat de publicaties over de betrouwbaarheid van de software aanhouden en het vertrouwen in de uitslag mogelijk afneem.

Plasterk benadrukt dat het kabinet al eerder heeft gezegd dat andere landen baat kunnen hebben bij beïnvloeding van politiek en publieke opinie in Nederland, en dat zij ook de middelen hebben om dit te proberen. Plasterk noemt daarbij Rusland met name.

De minister wil bij de verkiezingen dat mensen in Nederland allemaal weten dat de uitslag ook echt de uitslag is. ,,Dan wil ik niet verzeild raken in allerlei discussies over een of ander misschien exotisch scenario waardoor iemand zou kunnen hacken'', aldus Plasterk.

Verhoeven: 'naïef'

ICT-policus van het jaar 2016, Kees Verhoeven van D66, noemt Plasterks naief: "Plasterk ziet nu pas in dat de stem-tel-software niet veilig is. Daar was bovendien onderzoek van RTL Nieuws voor nodig. Vorige week reageerde Plasterk nog naïef en zei hij dat de verkiezingen veilig zouden zijn en dat er geen maatregelen nodig waren.  Het is verontrustend dat het kabinet nu pas deze maatregel neemt. De verkiezingen zijn al over zes weken. Dit raakt de kern van onze democratie. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat het aantal stemmen dat een partij haalt klopt.”

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.