Loopbaan

Carriere

Startschot voor IT-banencoalitie

8 maart 2013

Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft overheden, Europese IT-bedrijven en de opleidings- en onderwijssector opgeroepen zich aan te sluiten bij de coalitie. Het plan komt oorspronkelijk uit de koker van eurocommissaris Neelie Kroes, die hoopt de concurrentiepositie van Europa te versterken door fors in te zetten op IT. Zij riep in januari op het Economisch Wereldforum in Davos alle spelers op toezeggingen te doen op het gebied van nieuwe banen, stages, opleidingsplaatsen, financiering voor startende bedrijfjes en gratis online cursussen aan universiteiten.

Ondanks de hoge werkloosheidscijfers komen er elk jaar meer dan 100.000 banen in de IT bij. In 2015 zou het aantal IT-vacatures in Europa zijn opgelopen tot maar liefst 900.000. Het aantal afgestudeerde IT’ers en hooggekwalificeerde arbeidskrachten met IT-vaardigheden loopt daarbij ver achter.

“De bedrijven die al hebben toegezegd mee te doen, verdienen een pluim. Als we er samen in slagen om het tij te keren en het stijgende aantal vacatures in de IT te vullen, zal dat zelfs een impact hebben op de hele economie. We willen ervoor zorgen dat de Europeanen in staat zijn het werk te doen waaruit de volgende IT-revolutie voortkomt”, zei Barroso bij de aftrap van de campagne. Europa kan het zich volgens hem niet veroorloven dergelijke kansen voor de werkgelegenheid onbenut te laten.

Inmiddels hebben meer dan vijftien bedrijven en organisaties zich bij de coalitie aangesloten. De toezeggingen hebben al een aantal concrete resultaten opgeleverd, waaronder de Academy Cube van SAP, een nieuw online leerplatform voor jongeren, en een nieuwe opleidingsmodule voor installateurs van slimme energienetwerken van Cisco. Ook HP, Nokia, Randstad, Alcatel-Lucent, Telefonica hebben hun medewerking toegezegd. Net als Oracle dat belooft met zijn Academy IT-vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de ministeries van Onderwijs en de relevante verenigingen en certificatie-instellingen samen te brengen. Doel van dit initiatief is het IT-onderwijs naar een hoger plan brengen.

Ook de CIO community, CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) en Digital Europe, doen mee met de ‘grote coalitie voor IT-banen’. Barroso doet een beroep op andere bedrijven en organisaties om in de voetsporen van de koplopers te treden. “Niet alleen de Commissie moet haar duit in het zakje doen, maar het is ook van belang dat alle belanghebbenden actief betrokken zijn bij maatregelen als opleidingen op initiatief van het bedrijfsleven, ondersteuning van arbeidsmobiliteit, certificering van vaardigheden, verbetering van de leerplannen op scholen en universiteiten, bewustmaking en het scheppen van gunstige voorwaarden voor startende bedrijfjes.”

De Europese Commissie heeft daarnaast Startup Europe in het leven geroepen, een uniform platform voor tools en programma’s voor de ondersteuning van mensen die in Europa een internetbedrijfje willen starten of verder willen laten groeien.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!