Overslaan en naar de inhoud gaan

Startend bedrijf Skyera maakt flashopslag goedkoper

Het nieuwe opslagsysteem voor bedrijfsnetwerken, dat Skyhawk is gedoopt, heeft een maximale opslagcapaciteit van 44 terabyte. Omgerekend kost het – bij gebruik van datacompressie – volgens de fabrikant 3 dollar per gigabyte.
Munten
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Skyera gaat concurreren met andere nieuwkomers op de storage-markt zoals Nimbus Data en Violin Memory, die al enige tijd storage arrays met flashchips leveren voor prijzen van minder dan 10 dollar per GB.

De Skyhawk neemt in een standaardrek in de hoogte 1 unit (1U) van 1,75 inch in beslag en is half zo diep als de standaardmaat zodat er aan weerskanten een systeem in het rek past. Skyera heeft de flashmodules zelf ontworpen om deze compacte bouw te kunnen realiseren. Toekomstige versies zullen stapelbaar zijn om een nog grotere capaciteit te bereiken.

Skyera ontwikkelde eigen flashbesturingschip

Het systeem bevat een netwerkcontroller met poorten van 1 en 10 gigabit per seconde om de Skyhawk te kunnen koppelen aan storage-netwerken. Verder heeft Skyera een eigen flash-controllerchip ontwikkeld met foutcorrectie door middel van een digitale signaalprocessor (DSP).

De Skyhawk is gebouwd met relatief goedkope Multi-Level Cell (MLC) flashgeheugenchips met kleinste details van 20 nanometer. De geheugencellen kunnen maximaal 300.000 keer van nieuwe data worden voorzien. De geschatte levensduur van het systeem is 5 jaar.

MLC-chips zijn eigenlijk bedoeld voor consumentenproducten. Ze kunnen maar een beperkt aantal schrijfcycli doorstaan voordat ze onbetrouwbaar worden. De in eigen huis ontwikkelde flashcontroller van Skyera compenseert voor dit manco met speciale algoritmen die compenseren voor de veroudering van de oxidelaag in de flashchips, onder meer door het signaal minder te versterken tijdens het wegschrijven van data.

Oprichters ontwikkelden eerder SandForce SSD-controller

Skyera is opgericht door twee voormalige topmanagers van SandForce, een bedrijf dat naam maakte met besturingslogica (controllers) voor SSD’s. SandForce werd in oktober 2011 opgekocht door chipfabrikant LSI. Naast de beide oprichters investeerde een anonieme leverancier van opslagproducten 6,35 miljoen dollar in de start-up. Een fabrikant van flashchips zou ook op het punt staan geld in Skyera te steken. Tot april van dit jaar heette het bedrijf overigens StorCloud.

Algemeen directeur van het bedrijf is Radoslav Danilak, afkomstig uit Slowakije. Zijn rechterhand, eveneens eerder werkzaam bij SandForce, is chief architect Rod Mullendore.

Topman: Flash is status van nicheproduct voorbij

Danilak betoogt op de nieuwssite EETimes dat flashopslag de status van ‘nicheproduct’ voorbij is. Nog dit jaar zullen opslagsystemen met SSD’s volgens hem niet duurder zijn dan vergelijkbare systemen met harddisks. Overigens claimt hij in één adem dat concurrerende opslagproducten tot 2 keer zo duur zijn als de Skyhawk. Op YouTube legt Danilek uit waarom het bedrijf zijn eigen flashcontroller ontwikkelde.

Het duurt nog wel even voordat de Skyhawk in april 2013 daadwerkelijk leverbaar is. Er komen modellen van 12, 22 en 44 terabyte. De goedkoopste uitvoering gaat 48.000 dollar kosten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in