Overslaan en naar de inhoud gaan

Start-ups krijgen minder investeringen in Europa

Investeringen in start-ups zijn in Europa afgenomen van 6,1 miljard dollar naar 5,6 miljard dollar. Dit blijkt uit cijfers van accountants- en adviesbureau KMPG dat het tweede kwartaal van dit jaar belicht. In die periode zijn de wereldwijde investeringen in start-ups flink hoger uitgevallen dan in de eerste drie maanden van dit jaar. In totaal hebben investeerders ruim 70 miljard dollar gestoken in beginnende technologiebedrijven, wat ruim een vijfde meer is dan in het eerste kwartaal.
startup fintech pixabay
© Pixabay, CCO
Pixabay, CCO

De grootste stijging van het geïnvesteerde bedrag in start-ups is afgelopen drie maanden genoteerd in Azië. Daar zijn de investeringen van 20,5 miljard dollar in het eerste kwartaal gestegen naar 36 miljard dollar in de periode april tot en met juni, meldt KPMG. Acht van de tien grootste investeringen in het tweede kwartaal vonden bovendien plaats in China. Ook in de Verenigde Staten ging meer geld naar start-ups.

Fintech en autotech

Investeerders steken steeds meer geld in landbouwtechnologie. Ook de autosector staat steeds meer in de belangstelling. Dat heeft onder meer te maken met de overgang naar elektrische en zelfrijdende auto's. Dit zet de trend door van vorig jaar. Toen zagen fintech en autotech de investeringen toenemen, ook juist door grote ondernemingen.

KPMG merkte in zijn jaaroverzicht van investeringen in start-ups op dat vooral de grote Duitse autoproducenten (zoals Audi, Porsche en Volkswagen) in toenemende mate geld steken in start-ups "om de veranderingen in de sector te kunnen blijven volgen", aldus het adviesbureau. Over heel 2017 zijn de Europese investeringen in start-ups gegroeid van 16 miljard dollar naar 19 miljard dollar.

Farma, bio en AI

De wereldwijde investeringsgroei vond vorig jaar vooral plaats in de farmaceutische en de biotechnologische sector, waar een totaalbedrag van 16 miljard dollar heen ging. In 2016 was dit nog 12,2 miljard dollar, blijkt uit de Venture Pulse, KPMG's kwartaalonderzoek naar de wereldwijde investeringen in start-ups. Qua technologie werd in 2017 het meeste geld gestoken in kunstmatige intelligentie (AI). Met een totaalbedrag van 12 miljard dollar was dit twee keer zoveel geld als in 2016.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in