Overslaan en naar de inhoud gaan

SpaceX schiet ruim 2 miljoen Linux-computers de ruimte in

Met elke lancering van 60 Starlink-satellieten gaan er 4000 gestripte Linux-computers de ruimte in, blijkt uit een Reddit Ask Me Anything sessie.
raketlancering
© SpaceX
SpaceX

In totaal heeft SpaceX nu 8 van dergelijke lanceringen uitgevoerd, zo tekende ZDNet op uit de AKA-sessie met technici van SpaceX. In totaal zijn dus al 32.000 Linux-computers de ruimte in gegaan. Inmiddels heeft de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC al goedkeuring gegeven voor het lanceren van in totaal 42.000 kunstmanen, met samen dus bijna 2,8 miljoen Linux-computers.

SpaceX richt zich in eerste instantie op de ingebruikname van het deel van het netwerk dat internetdiensten in heel de VS moet leveren. Daarvoor zijn 800 satellieten nodig. Met het aantal dat nu is gelanceerd, is dus ruim de helft daarvan al in de ruimte. Een flink deel van deze vloot bevindt zich echter nog in een 'parkeerpositie'.

Bèta start na de zomer

Het bedrijf wil tegen het einde van de zomer een publieke bèta-test starten. Het heeft al goedkeuring voor de installatie van een miljoen ontvangers bij mensen thuis.

Starlink maakt voor het besturingssysteem gebruik van een aangepaste uitvoering van Red Hat Linux. Deze speciale implementatie van de bekende opensourcesoftware heeft een aantal zelfontwikkelde drivers die de speciale hardware-componenten van de satelliet aansturen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in