Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarefout: geen melding vrijlating daders

Door een softwarefout is de vrijlating van een behoorlijk aantal daders van zware misdrijven niet gemeld aan burgemeesters en slachtoffers.
Klaas Dijkhoff
© Rijksoverheid/Arenda Oomen
Rijksoverheid/Arenda Oomen

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff is van halverwege 2016 tot en met januari dit jaar 21 keer geen melding gemaakt aan burgemeesters. Dat Dijkhoff gisteren aan het eind van de middag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat burgemeesters worden geïnformeerd over de terugkeer in de maatschappij van daders van ernstige gewelds- en zedenzaken.

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), dat slachtoffers op de hoogte moet stellen, kreeg door de fout zelfs 128 keer geen melding. Daardoor zijn volgens Dijkhoff uiteindelijk drie slachtoffers niet tijdig geïnformeerd. De softwarefout zat bij het zogeheten Informatieportaal Justitiabelen (Injus).

Systeem moet waterdicht zijn

Tweede Kamerlid Lilian Helder (PVV) spreekt van een misser die 'echt onacceptabel' is. "In dit soort pijnlijke kwesties moet er wat de PVV betreft een waterdicht systeem zijn. Elk slachtoffer dat niet (tijdig) wordt geïnformeerd over de vrijlating van de dader is er één te veel.''

In januari kreeg vader Martin Huisman van 'meisje van Nulde' Rowena Rikkers excuses van justitie, omdat hij pas laat was geïnformeerd over het verlof van haar moordenaar Mike J.

Herhaling voorkomen

Naar aanleiding van die kwestie liet minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) maandag weten dat hij gaat praten met de Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Het overleg is bedoeld om te kijken wat er nodig is om herhaling te voorkomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in