Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarecrisis in coronatijd: nieuw systeem faalt bij tellen ic-bedden

Een nieuw systeem genaamd 2Twnty4 zou het voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) makkelijker moeten maken overzicht te krijgen in de hoeveelheid beschikbare bedden op de Intensive Care van de ziekenhuizen. Die software blijkt nu niet betrouwbaar te werken.
Intensive care
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Dat meldt de Volkskrant op basis van correspondentie die de krant heeft ingezien. In een geval heeft dat tot een ernstig probleem geleid.Toen een ambulance met een coronapatiënt vanuit Brabant aankwam bij het Groningse Ommelander Ziekenhuis waren er wel vrije IC-bedden maar geen verpleging om de benodigde zorg te leveren.

Er was al twijfel onder specialisten over het nut en de noodzaak aan een nieuw systeem. Met twee andere systemen NICE en zorgcapaciteit.nl kon het overzicht ook verkregen worden. Bovendien waren er al twijfels over de betrouwbaarheid van 2Twnty4. Het systeem registreert alleen de bedden en niet de bemensing daaromheen. Onder druk werd het systeem toch ingevoerd. Het nieuwe systeem zou sneller werken doordat de gegevens direct uit het elektronisch patiëntendossier van de ziekenhuizen haalt. Het probleem is echter dat sommige ziekenhuizen meer ic-bedden hebben geplaatst waardoor de koppeling met het elektronisch patiëntendossier geen actueel beeld geeft.

Hoewel de Nederlandse ic-vereniging, het netwerk van medisch informatiespecialisten (CMIO-netwerk) en het inmiddels overtuigde LCPS nu alleen nog NICE en zorgcapaciteit.nl willen gebruiken, blijft het ministerie van Volksgezondheid er op aandringen dat alle drie de systemen worden gebruikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in