Overslaan en naar de inhoud gaan

Software stikt van de fouten

Voorlopig wordt het alleen nog maar erger. Want de complexiteit neemt sneller toe dan ons vermogen om het testen. Dat blijkt uit een rondvraag onder deskundigen op het gebied van software-engineering en -verificatie.

Hoe komt het dat er nog steeds zoveel fouten in belangrijke software zitten? Waardoor verandert dit niet?
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Oprichter Martin Pol van het in softwaretesten gespecialiseerde bedrijf Polteq: “Haast en technology pull. Door de druk vanuit de business wordt onvoldoende tijd uitgetrokken voor gedegen testen. Daardoor wordt in softwareontwikkeling telkens weer een volgende stap gezet terwijl men nog niet klaar is met de vorige.”
Tobias Kuipers van de Software Improvement Group wijst er in dit verband op dat veel infrastructurele software van nu, zoals Windows of de Oracle Database engine, hele stukken code bevatten die soms dertig of veertig jaar oud zijn: “Die programma’s zijn niet op betrouwbaarheid maar op performance ontwikkeld. Het gevolg is dat de programmacode omvangrijk en zeer ingewikkeld is. Dat maakt het heel moeilijk om een fout die je aan de buitenkant observeert, te herleiden tot oorzaken op codeniveau. En als je dan uiteindelijk op codeniveau een correctie doorvoert, dan is vaak moeilijk te overzien of je daarmee niet een of meer nieuwe problemen introduceert. Het probleem is dat het niet betrouwbaar te krijgen is, gegeven de huidige basis, hoeveel energie en geld je er ook insteekt.”
Volgens professor Jan Friso Groote van de TU Eindhoven liggen aan al die praktische perikelen fundamentele menselijke beperkingen ten grondslag. In volgorde van fasen in het ontwikkelproces:

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in