Overslaan en naar de inhoud gaan

Software herkent depressie van blogger

Het onderzoeksteam onder leiding van professor Yair Neuman gebruikte de software om meer dan 300.000 Engelstalige blogs te screenen. Het programma identificeerde de '100 meest depressieve' en de '100 minst depressieve' bloggers, door hun taalgebruik te analyseren. Een panel van klinisch psychologen liep de diagnoses van het softwarepakket na. Ze concludeerden dat de bevindingen van de computer voor 78 procent overeenkwamen met hun eigen uitkomsten.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het programma zoekt verborgen depressieve elementen in teksten waarin woorden als 'depressie' en 'zelfmoord' niet voorkomen. Volgens prof. Neuman kan een psycholoog op grond van zijn intuïtie een emotionele staat van een schrijver in zijn tekst herkennen. "Dit programma kan dat ook volgens een methode die op 'web intelligentie' is gebaseerd."

Het programma zoekt woorden die emoties uitdrukken, zoals kleuren die door de schrijvers worden gebruikt om bepaalde situaties te beschrijven. Woorden als 'zwart' gecombineerd met andere termen die symptomen van depressie beschrijven, zoals slaaptekort of eenzaamheid, worden door de software als depressieve teksten herkend.

Volgens Neuman kan de software mogelijk worden ingezet om mensen met ongediagnostiseerde depressieve klachten daarop te wijzen en te adviseren hulp te zoeken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in