Overslaan en naar de inhoud gaan

Software Defined Networking blijkt kwetsbaar

Wetenschappers van twee Italiaanse universiteiten hebben geconstateerd dat het mogelijk is met een analyse van nieuwe flow-rules naar de in het netwerk aanwezige switches een profiel op te bouwen van het netwerk, meldt The Register. Dat maakt de netwerken kwetsbaar voor een zogeheten Know Your Enemy (KYE)-aanval. Bij zo'n aanval proberen hackers eerst zo zorgvuldig mogelijk de systemen waarin zij zijn geïnteresseerd, in kaart te brengen.
bananenschil
© CC0
CC0

De controllers reageren steeds op veranderingen in het netwerk door nieuwe flow-rules uit te sturen. De wetenschappers slaagden er in netwerken zo te manipuleren, dat zij de gewenste informatie over het netwerk konden destilleren uit de reacties van hun controllers. Het gaat dan bijvoorbeeld op de netwerk virtualisatieopzet, informatie over de inrichting van Quality of Service-regels en ook de drempelwaarden voor netwerkscanning waarboven de netwerkbeveiliging alarm slaat.

Volgens de onderzoekers zijn deze kwetsbaarheden niet gekoppeld aan specifieke SDN-apparatuur maar een structureel probleem van SDN dat voortvloeit uit de mogelijkheid de configuratie op elk moment te kunnen wijzigen. Zij pleiten er voor de reacties van de controllers te verbergen voor aanvallers. Ze geven als voorbeeld dat de flow rules kunnen lopen via andere netwerkpaden dan de meest directe die er tussen controller en switch bestaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in