Software blijft groeimarkt

5 september 2014

Main Capital is specialist in het bijeenbrengen van kapitaal op zoek naar investeringsmogelijkheden en softwarebedrijven die een volgende stap in hun ontwikkeling willen financieren. “Wij zijn in Nederland de enige specialist in het investeren in softwarebedrijven. De meeste investeringsfondsen zijn heel generiek”, zegt medeoprichter Charley Zwemstra. Uit dien hoofde heeft Main Capital regelmatig contact met Amerikaanse investeringsfondsen op zoek naar investeringsmogelijkheden in Europese softwarebedrijven. Want daar is software bij investeerders veel meer in trek, zo veel meer dat die investeringsfondsen hun geld in de VS bijna niet kwijt kunnen, zegt Zwemstra. “Wellicht dankzij de voorbeeldwerking van de vele geslaagde bedrijven – van IBM tot Google. Maar waarschijnlijk onderkent men in de VS ook beter dat de ontwikkelingen in veel andere sectoren softwaregedreven zijn en dat in software gespecialiseerde fondsen in doorsnee hogere rendementen halen dan andere.”

Die hogere rendementen hangen overigens ook samen met de aantrekkelijke groeicijfers in de software-industrie, benadrukt Van Bodegraven. Wereldwijd gaat de omzet in software dit jaar ruim 6 procent groeien, voorspellen marktanalisten als Forrester en Gartner. Voor Nederland is de prognose van brancheorganisatie Nederland-ICT een groei van 5,2 procent. Iets lager dan wereldwijd, maar stukken hoger dan de 2,1 procent verwachte omzetgroei van de gehele ICT-branche, die al veel sneller groeit dan de Nederlandse economie als geheel.

De toegang tot financiering is in Nederland de grootste bottleneck voor bedrijven, bleek uit het Global Competitiveness Report 2014 van het World Economic Forum; daar hebben Nederlandse bedrijven 2,5 maal zo vaak last van als Amerikaanse. Het is ook heel lastig voor Europese starters om vervolginvesteringen los te peuteren na een eerste ronde aan startkapitaal, blijkt uit ander onderzoek van het World Economic Forum naar het Europese innovatieklimaat. Waar in de VS de aantallen eerste kapitaalverstrekkingen en vervolgkapitaalinjecties elkaar de laatste zeven jaar in evenwicht houden, slaagt in Europa maar de helft van de jonge bedrijven erin financiering bij investeerders te vinden voor een tweede ronde.

Zwemstra herkent dat beeld wel in Nederland. Tussen de Technopartner-regeling voor starters en deelname door private equity – waar Main Capital in gespecialiseerd is – zit feitelijk een tijdje niets. Dat gat zou gevuld moeten worden door venture capital. Dat is in Europa in onvoldoende mate voorhanden sinds de forse tik die investeringsmaatschappijen met risicokapitaal in de financiële crisis kregen. Of dat erg is? “Wij plaatsen er vraagtekens bij of het wel zo goed is, als jonge ondernemers via een injectie van risicokapitaal miljoenen in de schoot geworpen krijgen. Bij Main Capital zijn we van mening dat het juist goed is als jonge ondernemers worden gedwongen zelf in hun financiering te voorzien. Daarmee bewijs je immers je ondernemerschap.”

Wat Zwemstra in het kader van bedrijfsfinanciering meer zorgen baart, is het Nederlandse beursklimaat. Of feitelijk, het ontbreken daarvan voor kleine en middelgrote bedrijven. Nederland kent geen equivalent van de Nasdaq, zoals Engeland en Frankrijk. “Dan ben je per definitie aangewezen op onderhandse vormen van financiering. Een beurs zou bedrijven veel slagvaardiger kunnen maken, maar met een omzet van minder dan 100 miljoen euro heb je nu geen toegang tot die vorm van bedrijfsfinanciering. Het zou, denk ik, in een enorme vraag van zowel bedrijven als beleggers voorzien, als de politiek en Euronext een beurs zouden opzetten waar groeiende bedrijven met een omzet vanaf zo’n 25 miljoen euro een notering kunnen krijgen.”

Main Capital is intussen wel succesvol met het opsporen en creëren van investeringsmogelijkheden. Het heeft inmiddels drie maal een investeringsfonds bijeengebracht bij privé en institutionele investeerders met opgeteld een vermogen van 55 miljoen euro. Volgend jaar moet een vierde fonds van start gaan met tussen de 75 en 100 miljoen euro; dat zal sterker dan tot nog toe behalve op de Benelux ook op Duitsland gericht zijn.

Main 50 in volle gang

Main Capital organiseert dit jaar voor de derde keer de Main 50, de ranglijst van de meest succesvolle niet-beursgenoteerde Nederlandse softwarebedrijven. Daarmee wil Main Capital onderstrepen hoe belangrijk softwarebedrijven voor Nederland zijn. De resultaten van het onderzoek worden eind oktober gepubliceerd. De animo onder softwarebedrijven om deel te nemen is per ­aflevering duidelijk gegroeid, zegt Charly Zwemstra. Softwarebedrijven die ook nog graag de schijnwerper op zich wil richten, kunnen zich aanmelden voor deelname op http://mainsoftware50.com/, rechtsboven bij Bedrijf aanmelden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!