SNI zweert Mips af en kiest voor Solaris

30 april 1998
De servers van SNI, nu nog gebaseerd op Mips-processoren, krijgen Intels IA-64 architectuur. Als besturingssysteem wordt gekozen voor Solaris van Sun. De strijd over Unix wordt weer opgevoerd.
Siemens Nixdorf heeft een langetermijnstrategie voor het jaar 2000 en daarna opgesteld, waarin alleen nog maar plaats is voor de nieuwe 64-bits processoren van Intel. Op dit platform zal gebruik worden gemaakt van het besturingssysteem Solaris van Sun. Hierdoor worden de kansen voor Solaris om in de volgende eeuw te overleven een stuk groter.
„Door samen te werken met SNI wordt Solaris van Sun een belangrijke factor in het datacentrum van de toekomst”, zegt Jean Bozman, analiste van IDC.
Volgens analisten is er na 2000 plaats voor hooguit drie ’smaken’ van Unix. „In onze prognose zijn dat Solaris, AIX van IBM en HP-UX”, zegt Luis Leamus van Meta Group. De aanbieders met de hoogste volumes overleven.

Kopgroep
Hewlett-Packard maakte daags na de aankondiging van SNI bekend dat HP-UX in licentie is verkocht aan NEC en Hitachi. Digital probeert echter ook een plaats in de kopgroep te krijgen. Samen met Sequent ontwikkelt Dec een 64-bits Unix-versie.
De Unix-servers van SNI zijn nu voorzien van R12000 processoren van Mips, voorheen een dochter van Silicon Graphics. Binnen een jaar of vier zal de hele serie RM-servers van SNI worden voorzien van Intel-processoren. In de overgangstijd zullen ook modellen met Mips-processoren worden geleverd. De bestaande gebruikers van een RM-server met Mips-architectuur kunnen blijven rekenen op ondersteuning.

Intel
SNI gaat overigens al zijn systemen voorzien van Intel-processoren. De kleinere NT-modellen werken nu al met 32-bits Intel chips. Maar ook de mainframes, die nu nog zijn voorzien van een Mips-processor of een speciale CMos-chip, komen aan de beurt.
„Gebruikers willen ’performance’ en wat dat betreft steekt de IA-64 met kop en schouders boven de rest uit”, zegt Robert Hoog directeur van SNI’s divisie Enterprise Computing. „Volgens ons is het koppel Solaris en IA-64 de krachtigste combinatie voor de toekomst. Ook Fujitsu en NCR hebben een strategische keus gemaakt voor deze hard- en software”, aldus Hoog. SNI gaat samen met Intel en Sun een concept opzetten voor servers in een enterprise-omgeving. Daarbij zal worden gekeken naar toepassingen zoals data warehousing en ERP. Bij dat laatste ligt de nadruk op SAP en Baan.

„De beslissing alle systemen van klein tot groot dezelfde architectuur te geven is ons zeer welkom. Gebruikers van de software van Baan krijgen zo een gigantische keuzevrijheid”, zegt Laurens van der Tang, hoofd R&D van Baan.
De keuze voor Intel is minder leuk voor Mips, in casu Silicon Graphics. Vorige week maakte SGI bekend, dat Mips op eigen benen komt te staan en zich gaat richten op chips voor embedded systems. SGI blijft een aantal jaar processoren ontwikkelen voor gebruik in computersystemen.
„Het zou een aantal jaren een stuk vervelender zijn geweest”, zegt Bert Zandhuis van Mips. „Van de 48 miljoen processoren die Mips per jaar verkoopt, komt meer dan 90 procent terecht bij de makers van embedded systemen. Vroeger werd het merendeel gebruikt in computersystemen. Siemens/ Nixdorf zal echter niet meteen Mips overboord zetten. De komende vier jaar blijven ze een afnemer”, zegt Zandhuis.

AUTOMATISERING GIDS/RAK/01-05-’98
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!