Overslaan en naar de inhoud gaan

SMS-slurpers uit Google Play geschrapt

Google heeft daad bij woord gevoegd als het gaat om de verbanning van apps die de sms’jes en gespreksgegevens van gebruikers opslaan. Voor de betreffende apps is volgens Google binnenkort geen plaats meer in de Google Play Store, als ze niet voldoen aan de nieuwe richtlijnen.
Play Store
© Google
Google

Google-topman Paul Bankhead schreeft maandag in een blogpost over de plannen van Google om deze apps uit de appstore te verwijderen. De developers van de betreffende apps worden er in de post nog even fijntjes aan herinnerd dat Google de gebruikers meer zeggenschap over eigen data wil geven, zoals het al eerder aankondigde. Google kijkt vooral kritisch of de ruime toegang tot gegevens die aan gebruikers wordt gevraagd, wel nodig is voor de functionaliteit van de betreffende apps.

Beperkte toegang

“We nemen de toegang tot gevoelige data en toestemmingsverklaringen zeer serieus. Helemaal als het gaat om SMS en logtoestemmingen van telefoongesprekken. Die zijn oorspronkelijk ontworpen om gebruikers hun favoriete telefoon- of berichtenapp te laten kiezen, maar worden ook gebruikt om hele andere ervaringen mogelijk te maken, waarvoor wellicht niet hetzelfde toestemmingsniveau vereist is. Om de controle van gebruikers over hun gegevens te verbeteren, hebben we in oktober al aangekondigd dat we de toegang van ontwikkelaars tot SMS- en oproeplogmachtigingen zouden beperken", schrijft Bankhead in zijn blog.

Developers moeten bij Google via een aanvraagformulier toestemming vragen voor deze functionaliteiten, maar de techgigant is allesbehalve scheutig met het verlenen van toestemmingen voor deze apps. Op de Android-gerelateerde website Android Police wordt al meermaals melding gemaakt van apps die geen toestemming kregen, evenals het veranderen van het aanvraagformulier voor developers waarmee goedkeuring van Google kan worden verkregen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in