Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartwatch hoeft niet meer aan de oplader

De Consumer Electronics Show (CES) gaat vandaag van start. De komen dagen buitelen producenten weer over elkaar heen met slimmigheidjes en nieuwe concepten. De Matrix PowerWatch 2 bijvoorbeeld rekent af met de noodzaak een smartwatch op te laden.
Matrix PowerWatch 2
© Matrix
Matrix

Fitnesstrackers hebben alleen zin als ze verbonden zijn met je lichaam. Elke keer dat ze aan de oplader moeten, ontstaat dus een gat in de waarnemingen. Nu zullen de meeste mensen wel een moment op de dag kunnen vinden dat een onderbreking in de metingen niet zo veel kwaad kan. Maar hoe makkelijk is het als het apparaatje niet meer opeens leeg is als je denkt belangrijke metingen te gaan doen.

Thermo-elektrisch opladen

De Matrix PowerWatch 2 kan zichzelf opladen met een thermo-elektrische microspanningsgenerator. Door een temperatuurverschil aan te leggen tussen twee verschillende metalen ontstaat een elektrisch stroompje omdat de twee metalen verschillend reageren op de temperatuurverschillen. Het effect is bijvoorbeeld bekend van de thermokoppels die controleren of een gasvlam nog wel brandt. Zodra de vlam uitgaat verdwijnt de temperatuurgradiënt en dus het elektrische stroompje, waarop de gaskraan wordt dichtgedraaid.

De warmte die het lichaam uitstraalt is voor de microspanningsgenerator van de PowerWatch 2 in principe voldoende om de smartwatch te laten werken. Met wat zonlicht kan de accu nog wat bijgeladen worden via de zonnecellen. Het apparaatje heeft onder meer GPS, een hartslagmeter en een slaapritme-monitor.

De PowerWatch 2 is een Indiegogo-project en er kan op worden ingeschreven voor 200 dollar. Later komt het apparaat in de gewone verkoop voor 500 dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in