Innovatie & Strategie

Personal Tech
Matrix PowerWatch 2

Smartwatch hoeft niet meer aan de oplader

De Matrix PowerWatch 2 heeft voldoende aan lichaamswarmte en zonlicht.

Matrix PowerWatch 2 © Matrix
7 januari 2019

De Matrix PowerWatch 2 heeft voldoende aan lichaamswarmte en zonlicht.

De Consumer Electronics Show (CES) gaat vandaag van start. De komen dagen buitelen producenten weer over elkaar heen met slimmigheidjes en nieuwe concepten. De Matrix PowerWatch 2 bijvoorbeeld rekent af met de noodzaak een smartwatch op te laden.

Fitnesstrackers hebben alleen zin als ze verbonden zijn met je lichaam. Elke keer dat ze aan de oplader moeten, ontstaat dus een gat in de waarnemingen. Nu zullen de meeste mensen wel een moment op de dag kunnen vinden dat een onderbreking in de metingen niet zo veel kwaad kan. Maar hoe makkelijk is het als het apparaatje niet meer opeens leeg is als je denkt belangrijke metingen te gaan doen.

Thermo-elektrisch opladen

De Matrix PowerWatch 2 kan zichzelf opladen met een thermo-elektrische microspanningsgenerator. Door een temperatuurverschil aan te leggen tussen twee verschillende metalen ontstaat een elektrisch stroompje omdat de twee metalen verschillend reageren op de temperatuurverschillen. Het effect is bijvoorbeeld bekend van de thermokoppels die controleren of een gasvlam nog wel brandt. Zodra de vlam uitgaat verdwijnt de temperatuurgradiënt en dus het elektrische stroompje, waarop de gaskraan wordt dichtgedraaid.

De warmte die het lichaam uitstraalt is voor de microspanningsgenerator van de PowerWatch 2 in principe voldoende om de smartwatch te laten werken. Met wat zonlicht kan de accu nog wat bijgeladen worden via de zonnecellen. Het apparaatje heeft onder meer GPS, een hartslagmeter en een slaapritme-monitor.

De PowerWatch 2 is een Indiegogo-project en er kan op worden ingeschreven voor 200 dollar. Later komt het apparaat in de gewone verkoop voor 500 dollar.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.