Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Smartphone kopen? Daar is wiskunde voor nodig!’

Het verbeteren van de rekenprestaties van leerlingen is een belangrijk onderwerp op de beleidsagenda van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Interesse voor wiskunde op de lagere school is ook belangrijk voor het kiezen van profielen op de middelbare school en daarna voor de studiekeuze, met het oog op het lage animo voor bèta- en zeker ook ICT-studies.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Probleemoplossend vermogen

Keijzer stelt dat gewerkt moet worden aan een onderzoekende houding in het reken-wiskunde onderwijs. “Het gaat om probleemoplossend vermogen”, stelt de nieuwe lector bij de Hogeschool iPabo in Amsterdam en Alkmaar. Volgende week dinsdag (9 april) spreekt hij zijn rede uit. Hij gaat vooral in op de kwaliteit en de rol van de leraar die kinderen uitdaagt en hun nieuwsgierigheid prikkelt.

Onderzoekende houding

Rekenen en wiskunde zijn overal, maar getallen zijn steeds minder zichtbaar, bijvoorbeeld door ontwikkelingen als pinbetalingen en reizen met de OV-chipkaart. Toch is rekenen nog wel degelijk nodig, benadrukt Keijzer: “Leer kinderen inzien dat er wel degelijk getallen achter zitten en leer ze die inzichtelijk te maken. Een mooie smartphone gratis als je twee jaar aan een duur abonnement vastzit? Wat kost dat dan echt?” Voor probleemoplossend vermogen is niet alleen een onderzoekende houding nodig bij de leerling, maar ook bij de meester of juf, benadrukt de lector.

Hoofdrekenen blijft nodig

Ook het schattend rekenen en het meten moet een prominentere plek krijgen, vindt Keijzer. Maar dat betekent volgens hem niet dat het hoofdrekenen volledig van tafel wordt geveegd. “Dat blijft zeker nodig om betekenis te geven aan getalsmatige informatie en om de wereld getalsmatig te begrijpen.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in