Smart cities Azië Eldorado voor IT-bedrijven

7 december 2011

De ontwikkeling van slimme, groene steden moet volgens experts een megatrend worden in Azië. Over veertig jaar woont 70 procent van de wereldbevolking in steden, waarvan het leeuwendeel in India, China en andere overbevolkte landen in de regio. India moet de komende twintig jaar vijfhonderd nieuwe steden bouwen om te voorkomen dat de huidige steden in gigantische sloppenwijken veranderen. De Chinese overheid lanceerde onlangs ‘Sensing China’, een initiatief om intelligente steden te ontwikkelen en de huisvesting, gezondheidszorg en milieubescherming te verbeteren.

Veel steden experimenteren met cloudcomputing en ‘the Internet of Things’ voor stedelijk beheer en veiligheid. In Japan en Korea, waar al smart cities zijn ontwikkeld, experimenteren elektronicabedrijven zoals Hitachi en LG met smartcityconcepten om van de verwachte internationale groeimarkt te kunnen profiteren. De mondiale bouwindustrie heeft een jaarlijkse omzet van 4,6 triljoen dollar, waarvan een steeds groter deel door de IT-industrie wordt opgeëist.

Songdo

De Koreaanse stad Songdo is een van de meest geavanceerde smart cities die momenteel in aanbouw zijn. De gloednieuwe stad – 60 kilometer ten westen van de hoofdstad Seoel – beslaat zes vierkante kilometer en krijgt huisvesting voor 65.000 inwoners. Er komen behalve kantoorcomplexen ook onderzoekscentra en een internationale universiteit (een ‘global campus’). De stad moet in 2014 klaar zijn en gaat 35 miljard dollar kosten. Songdo afficheert zich als internationale businesshub en ‘ubiquitous city’. Elke vierkante meter van de stad is volgepakt met sensors, RFID-tags om bedrijfspanden, woonruimten, openbare ruimten en vervoersystemen met embedded computers te besturen. Bewoners kunnen verlichting, klimaatregelaars, gordijnen en alle huishoudelijke apparatuur bedienen met touchscreen wall pads, afstandsbediening, smartphones, computers of tablets.

De automatisering in de nieuwe stad wordt tot in het extreme doorgevoerd. De faciliteiten in het zakendistrict van de stad, Techno Park, doen denken aan de futuristisch tekenfilm The Jetsons. De kantoorwerker arriveert in de parkeergarage, een computer leest de nummerplaat, dirigeert de auto naar een beschikbare parkeerplaats, zet een lift klaar, activeert verlichting en klimaatbeheersing in het kantoor, configureert de computer en communicatiesystemen op de werkplek, en activeert het telepresence­systeem. Songdo is de eerste stad ter wereld waar telepresencetechnologie volledig in de stadsomgeving wordt geïntegreerd. Alle huizen, kantoren, banken en overheidsinstellingen worden uitgerust met Cisco’s telepresencetechnologie.

De telepresencetechnologie moet onderdeel worden van het dagelijks leven. Als kinderen ziek zijn of niet in staat zijn naar school te gaan, kunnen ze de klassen door middel van telepresence bijwonen. Het traditionele bezoek aan overheidsloket, dokter, accountant wordt vervangen door een virtueel bezoek via het telepresencesysteem. Hetzelfde geldt voor cursussen, therapie en, volgens de verwachtingen, veel toepassingen die nu nog onbekend zijn.

Songdo en Cisco zien telepresencesystemen behalve als een technologische uitdaging ook als sociaal experiment dat veel vragen kan beantwoorden. Hoe reageren mensen als telepresence onderdeel wordt van het dagelijks leven? Worden ze productiever? Wordt de overheid efficiënter? Wordt het onderwijs beter? Komen gebruikers het huis nog uit? Songdo anticipeert op de laatste mogelijkheid: de groenvoorziening beslaat 40 procent van de stad en bestaat uit parken met wandelpaden en vijvers.

Tienduizend nieuwe steden

Cisco is een van de vele ICT-bedrijven die zich richten op de markt voor smart cities. IBM, Microsoft en SAP, maar ook elektronicaleveranciers als Philips, Hitachi en LG hebben zich op de markt gestort. Het begrip smart city is niet eenduidig, maar de definitie van IBM wordt door veel andere bedrijven gedeeld: verbeteringen in de kwaliteit van het leven en de economische welstand, die bereikt worden door het toepassen van informatietechnologie op planning, ontwerp, bouwen en het besturen van de stedelijke infrastructuur. ABI Research hanteert zes factoren: smart economy, environment, governance, lifestyle, transportation en community. Het bedrijf becijferde dat in 2010 ruim 8 miljard dollar is uitgegeven aan smartcitytechnologie, een bedrag dat in 2016 zal oplopen tot bijna 40 miljard.

ABI’s voorspelling lijkt aan de voorzichtige kant gezien het feit dat ICT aan de basis ligt van nagenoeg alle smartcitytechnologieën. Vooral de langetermijngroei lijkt onbegrensd. Volgens de innovatieve smartcitypionier Living PlanIT moeten de komende jaren bijna tienduizend nieuwe steden worden gebouwd, wat gezien wordt als ‘the business opportunity of the century’. Alleen al de Chinese markt zal vele miljarden dollars waard zijn, niet alleen door de bouw van nieuwe steden en wijken maar ook om smartcitytechnologieën op bestaande steden toe te passen. China heeft 252 stedelijke gebieden aangewezen om toepassingen te onderzoeken voor de ‘internet of things’-technologieën, om stedelijke gebieden intelligenter, groener en ‘gelukkiger’ te maken.

‘Internet of things’ als concept wordt steeds belangrijker in smartcityconcepten. Fysieke objecten, ook en vooral dynamische objecten die van staat kunnen veranderen, worden voorzien van sensors of RFID-tags, krijgen een eigen IP-adres, en worden geïntegreerd in het informatienetwerk. In China wordt op verschillende niveaus geëxperimenteerd met de technologie. Suzhou Industrial Park (SIP), een samenwerkingsverband tussen China en Singapore, ontwikkelt een blauwdruk voor stadsbeheer waarbij de fysieke stad en de digitale infrastructuur worden geïntegreerd. Alle onderdelen van openbare faciliteiten (van lantaarnpalen en putdeksels tot parkeerplaatsen en vuilniscontainers) worden voorzien van sensors of RFID-tags en met 3G en GIS beheerd om de efficiëntie van het stadsbeheer te optimaliseren. Het systeem moet wordt uitgebouwd tot een allesomvattend GIS-applicatieplatform voor openbaar vervoer, onderwijs, gezondheidszorg, milieubeheer en andere overheidsfuncties.

Industriële corridor

De Zwitserse start-up Living PlanIT gebruikt soortgelijke systemen om ‘de-stad-als-digitaal-systeem’ vorm te geven. Het bedrijf is de geestelijk vader van het ‘Urban Operating System’ (UOS). Zoals een besturingssysteem dit doet in een computer, optimaliseert het UOS alle functies van de smart city. De onderliggende technologie werd ontwikkeld door McLaren Electronic System, het bedrijf dat ook de sensor maakt voor F1-racewagens.

Cisco is niet alleen hofleverancier voor het Koreaanse Songdo, maar ook voor Nusajaya in het zuiden van Maleisië (tegenover Singapore). Nusajaya moet een showcase worden voor Smart+Connected Community, Cisco’s ‘transformationele architectuur’ en visie op stedelijke ontwikkeling. S+CC is bedoeld om traditionele fysieke gemeenschappen in ‘connected’ gemeenschappen te veranderen voor sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Smart+Connected Community moet volgens een studie van investeringsbedrijf Ticonderoga Securities de komende jaren ongeveer 50 procent van de omzet van Cisco’s core routers en switches genereren.

Het eldorado voor de ontwikkeling van smart cities is de Delhi-Mumbay Industrial Corridor (DMIC), een 1400 km lange route tussen Indiaas twee belangrijkste steden die 100 miljard dollar gaat kosten. De geplande industriële zone, een samenwerkingsverband tussen India en Japan, is deels bedoeld om India in staat te stellen een inhaalslag met China te maken. Japan financiert 80 procent van de kosten en Japanse bedrijven, waaronder NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, spelen een grote rol in het megaproject. Drie kwart van het project is geconcentreerd in de staten Rajasthan en Gujarat. De industriële corridor krijgt een hogesnelheidslijn voor vrachtvervoer, een tienbaans snelweg en geïntegreerd openbaar vervoer om verkeersinfarcten te vermijden. Er komen 24 smart cities in zes verschillende staten. The ‘corridor’ Tokio-Hiroshima staat model voor de DMIC, maar de nieuwe steden worden gemodelleerd naar Songdo in Korea en Suzhou in China.

Smarter planet

IT-bedrijven met smartcity­oplossingen zien Azië als de ultieme groeimarkt. Dat geldt behalve voor Cisco ook voor IBM, die met zijn ‘Smart Planet’-concept een groot offensief heeft ingezet op de Aziatische markt. Smart Planet omvat oplossingen voor onder meer vervoer, overheidsdiensten, waterbeheer, productie en gezondheidszorg. Ruim 25 procent van IBM’s research is nu gericht op smartcitytechnogie en dat aandeel moet de komende jaren stijgen tot 50 procent.

In China organiseerde IBM onlangs forums in 22 steden om het concept te verkopen aan tweehonderd burgemeesters. Dit resulteerde in pilotprojecten in diverse Chinese steden, waaronder ‘Digital Guangdong’, ‘Healthy Chongqing’ en ‘Ecological Shenyang’.

Ook in India richt IBM zich op plaatselijke overheden met onder meer het Intelligent Operation Center (IOC) voor bestaande legacysystemen. IOC biedt stadsbestuurders een ‘dashboard view’ van verkeer, watervoorziening en andere stedelijke voorzieningen om efficiënter gebruik te maken van bestaande voorzieningen.

Volgens experts is de toepassing van smartcityconcepten van levensbelang voor steden in India. Ze wijzen op de toenemende verstedelijking van het land: in de komende twintig jaar verlaten dertig Indiërs per minuut het platteland om zich in stedelijke gebieden te vestigen. Dit vereist de bouw van vijfhonderd nieuwe steden die voor een groot deel zelfredzaam moeten zijn – met groene energie en 100 procent hergebruik van water – om een ecologisch infarct te voorkomen.

City as a service

Korea’s Songdo City, het meeste ambitieuze smartcityproject in Azië, moet een sjabloon worden voor andere smart cities in Azië. De hoofdaannemer van het 35 miljard dollar kostende project, het Amerikaanse Gale International, zegt al contracten te hebben voor twee andere steden die van dezelfde blauwdruk gebruik zullen maken en dat er uiteindelijk twintig Songdo’s in Azië gebouwd zullen worden. De digitale infrastructuur van de modelstad is gebaseerd op Cisco’s Smart+Connected Communities-concept.

Songdo is het prototype voor de bouw van een ‘instant city’ die in zeer korte tijd kant en klaar opgeleverd kan worden. De stad wordt volgepakt met tags en sensors die draadloos of met glasvezel verbonden zijn aan Cisco’s control room en daar wordt bestuurd. Voor Cisco is het project een nieuw businessmodel; het bundelen van nutsvoorzieningen, verkeer, communicatie, energie et cetera als ‘internet enabled utility’, waarbij Cisco een klein percentage van de rekening van de gebruikers incasseert. ‘Software as a service’ evolueert tot ‘City as a service’.

Cisco en Gale werken samen met onder meer 3M en UTC om kant-en-klare ‘cities in a box’ te verkopen.

Er zijn plannen voor twintig nieuwe steden in China en India die allemaal gemodelleerd worden naar Songdo. Jonathan Gale, chairman van Gale International, zei op een Cisco-bijeenkomst vorig jaar dat Moore’s Law van toepassing is op de nieuwe versies van Songdo: elke nieuwe stad wordt sneller, beter en goedkoper.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!