Loopbaan

Carriere
werkgelegenheid

Sky high vertrouwen in IT-werkgelegenheid

IT-bedrijven hebben een ongekend hoog vertrouwen in de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

16 maart 2017

IT-bedrijven hebben een ongekend hoog vertrouwen in de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

Uit recente gegevens van Manpower blijkt dat Nederlandse bedrijven voor de komende drie maanden positief blijven over de werkgelegenheidsverwachting, vooral in de financiële en zakelijke dienstverlening, waar de ICT-branche ook onder valt. De uitzendorganisatie ondervroeg 58.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland, voor de ManpowerGroup Employment Outlook Survey.

De werkgelegenheidsverwachting in Nederland blijft positief, ondanks de onzekerheid over de naderende verkiezingsuitslag, op het moment dat de werkgevers werden ondervraagd. Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het tweede kwartaal van 2017 stabiel blijft ten opzichte van het eerste kwartaal. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het tweede kwartaal van 2017 komt uit op +5%. Dit is voor het tweede kwartaal op een rij de hoogst gemeten score in acht jaar.

“De afgelopen maanden zorgen verschillende factoren voor onzekerheid onder werkgevers”, aldus José Brenninkmeijer, Commercieel en Operationeel Directeur van ManpowerGroup Nederland. “Denk aan de Brexit, de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en onze eigen verkiezingen. Toch lijkt dit op dit moment geen invloed te hebben op het meer of juist minder aantrekken van werknemers. Al voor het negende kwartaal op een rij geven werkgevers een positieve verwachting af. Er is vertrouwen in de economie.”

Financiële en zakelijke dienstverlening floreert

In acht van de negen sectoren verwachten werkgevers meer medewerkers aan te nemen dan in het voorafgaande kwartaal. De sector financiële en zakelijke dienstverlening - waaronder de ICT ook valt - blijft de meest positieve uitschieter met +12. Dit betekent zelfs een procentpunt stijging ten opzichte van het vorige kwartaal.

Invloed van verkiezingen laat op zich wachten

De eventuele impact van de uitkomst van de verkiezingen was een onzekere factor voor werkgevers. “Wellicht zien we eventuele invloed al terug in de cijfers voor het derde kwartaal, maar waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal als de kabinetsplannen en de invloed daarvan daadwerkelijk bekend zijn. In de Verenigde Staten is na de eerste periode van president Trump ook nog geen significant effect te zien op het werkgeversvertrouwen.”

Veel vraag naar IT'ers

Volgens Brenninkmeijer is er vertrouwen in de Nederlandse economie en zijn werkgevers van plan om meer mensen aan te nemen. "Met name de sector zakelijke/financiele dienstverlening is optimistisch. Dat zien we ook terug in de toename van de vraag naar IT-professionals. Veel organisaties zijn bezig met digitalisering van hun dienstverlening. We zien bijvoorbeeld een toenemende vraag in IT-gerelateerde klantcontactrollen en data-analisten."

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.