Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjoemelsoftware bezorgt Volkswagen-top nieuwe aanklacht

Ook de huidige topman van Volkswagen heeft een aanklacht aan zijn broek in het dieselschandaal. De Duitse justitie heeft Herbert Diess samen met huidig president-commissaris Hans Dieter Pötsch en voormalig topman Martin Winterkorn aangeklaagd vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware.
VW dieselmotor
© Volkswagen
Volkswagen

Volkswagen moest in september 2015 toegeven dat het bedrijf met behulp van frauduleuze software vals had gespeeld bij emissietesten voor zijn dieselauto's. Daardoor leken miljoenen wagens met dieselmotor schoner dan ze in de praktijk waren. Deze fraude heeft voor goedkeuring van auto's gezorgd die eigenlijk dus afgekeurd moesten worden volgens milieunormen.

En Audi's , Skoda's, Porsches

Het hieruit voortgekomen schandaal heeft Volkswagen inmiddels al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost. Onder het Duitse autoconcern vallen ook merken als Audi, Skoda en Porsche. Ook bij auto's van die ooit overgenomen fabrikanten is sjoemelsoftware ontdekt, en bestraft. De onderzoeken, aanklachten, schikkingen en veroordelingen spelen wereldwijd.

De autoriteiten in Duitsland bijten zich al een tijd vast in deze grote zaak. Tegen Volkswagen-topman Winterkorn is eerder al om een andere reden een aanklacht ingediend. Dat huidige hoge bazen als Diess en Pötsch nu ook achterna gezeten worden door openbare aanklagers is een tegenslag voor Volkswagen. Diess was voor hij aantrad als topman chef van het merk Volkswagen. Pötsch werkt in verschillende rollen al jaren voor de Duitse autobouwer.

Op de financiële markten is geschrokken gereageerd op deze nieuwste aanklacht. Het aandeel Volkswagen is op de beurs in Frankfurt dinsdag tussentijds meer dan 2 procent onderuit gegaan. Het is overigens niet voor het eerst dat er een rechtszaak loopt tegen de zittende topman van een groot Duits bedrijf. Deutsche Bank is dit al meerdere malen overkomen.

'Was niet te voorzien'

Advocaten van onder meer Diess weerspreken de beschuldigingen. Voor hem zou aanvankelijk niet te voorzien zijn geweest dat de affaire zo'n grote financiële impact zou hebben. Ook het hoofd juridische zaken bij Volkswagen stelt in een reactie dat de aantijgingen ongefundeerd zijn.

Deze zaak speelt bij de rechtbank in Braunschweig. Aanklagers in Stuttgart doen onderzoek naar soortelijke beschuldigingen aan het adres van Pötsch, Winterkorn en Matthias Müller, eveneens een voormalig topman van Volkswagen. In dat onderzoek draait het om het onvoldoende informeren over de impact op grootaandeelhouder Porsche. De drie zaten in september 2015 in het bestuur van Porsche.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in