Overslaan en naar de inhoud gaan

Sharp stemt in met overname door Foxconn

Branchegenoot Foxconn betaalt in totaal 389 miljard yen (3,1 miljard euro) voor een controlerend belang van 66 procent, zo meldden de twee concerns.
Foxconn productie
© Foxconn
Foxconn

Foxconn aast al jaren op een belang in Sharp. Afgelopen januari deed het bedrijf, vooral bekend als toeleverancier aan grote technologieconcerns als Apple en Sony, een hernieuwde poging met een bod van omgerekend zo'n 5 miljard euro. Sharp hapte aanvankelijk toe, maar kort daarna konden de partijen terug naar de onderhandelingstafel. Foxconn wilde na bestudering van de boeken van Sharp een lagere prijs bedingen.

Uit de prognoses die Sharp woensdag publiceerde voor het boekjaar dat donderdag wordt afgesloten, kan worden opgemaakt waarom. Het bedrijf kampte afgelopen jaar met fikse verslechtering van de marktomstandigheden in met name China. Daardoor verwacht het binnenkort een verlies te moeten rapporteren van omgerekend zo'n 1,3 miljard euro. Eerder ging Sharp nog uit van een bescheiden winst.

Meer gegadigden

Foxconn was niet de enige partij die belangstelling had voor Sharp. Een door de Japanse overheid gesteund innovatiefonds wilde er eveneens in investeren, ook omdat de door het bedrijf ontwikkelde technologie en bijbehorende patenten dan in Japanse handen zouden blijven. Sharp gaf evenwel de voorkeur aan het hogere bod van Foxconn.

Voor het Taiwanese bedrijf betekent de overname een flinke verbreding van de activiteiten. Het maakt nu vooral apparatuur in licentie voor andere partijen, met name Apple waarvoor het onder meer de iPhone produceert. Met de aankoop van Sharp gaat Foxconn ook apparatuur rechtstreeks aan consumenten verkopen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in