Management

Infrastructuur
euro's

'As a service'-trend brengt IT-bedrijven financieringsproblemen

Nieuw fonds faciliteert nieuwe investeringen door klantcontractwaarde in plaats van 'assets' als criterium te gebruiken.

© CC0 - Flickr Peter Linke
1 december 2017

Nieuw fonds faciliteert nieuwe investeringen door klantcontractwaarde in plaats van 'assets' als criterium te gebruiken.

De omschakeling van 'dozen schuiven' naar dienstverlening betekent dat de investeringsproblematiek van klanten samenkomt bij de bedrijven in de IT-sector. Banken blijken niet happig het risico aan te gaan.

De banken vinden het lastig om hardware te financieren omdat de waarde daarvan steeds sneller afneemt. Bovendien kunnen de traditionele ICT-leveranciers de banken niet zulke goede cijfers laten zien als voorheen. De omzet is gedaald omdat de traditionele verkoop wordt vervangen door leasecontracten die pas op termijn meer return on investment gaan opleveren.

Bovendien zijn de kosten gestegen omdat hardware voor de klanten moet worden voorgefinancierd. "De banken snappen vaak wel wat de trend is maar die past niet binnen hun traditionele kredietbeoordelingsregels", zegt Frederik Wegener Sleeswijk. Hij is directeur en een van de oprichters van ICT Fund, een kapitaalverstrekker die in dat gat wil duiken.

Michiel Steltman, managing director bij DINL, de branchevereniging voor IT-infrastructuurbedrijven, beaamt het probleem. "Banken zijn inderdaad niet happig om veranderingen van een business model te financieren. Dat is logisch want het gaat om veel meer dan even wat spullen voorfinancieren. Als je van projecten en leveren van systemen naar een cloud delivery model wilt gaan komt daar heel veel voor kijken.  Cultuur, je eigen automatisering, zoals provisionig en billing, je portfolio. Kortom, als je geen 'born in the cloud' bedrijf bent, is dat een enorme omschakeling."

Contractwaarde is criterium

Sleeswijk beheert een fonds van 60 miljoen euro dat is gefinancierd door Delta Lloyd. Hij wil bedrijven krediet verschaffen op basis van de waarde van de contracten die zij met klanten afsluiten. Hoewel die klanten juist worden aangetrokken vanwege de flexibiliteit van de contracten is dat voor het model dat Sleeswijk hanteert, geen probleem zegt hij. "In al die contracten zit een vaste component, de flexibiliteit zit in het up- en downscalen daar bovenop." Hij richt zich op bedrijven met een contractvolume van minimaal 2,5 miljoen euro per jaar. De financiering kan dan 60 tot 70 procent van de totale financierbare contractwaarde bedragen.

Groei faciliteren

Inmiddels is al 20 miljoen euro gereserveerd voor de eerste leveranciers. Een daarvan is IT-bedrijf Oaktree. "Door de financieringsoplossing van ICT-Fund hebben wij enkele grote projecten kunnen binnenhalen die we anders niet gefinancierd hadden kunnen krijgen", zegt Roland van der Hoek, algemeen directeur  van Oaktree. "Op deze manier kunnen we vrijwel onbeperkt groeien, terwijl we onze klanten flexibiliteit kunnen bieden.”

Sleeswijk heeft drie jaar de tijd om de 60 miljoen euro uit te zetten. Hij verwacht echter dat de bodem van het fonds veel sneller in zicht is. "De markt is enorm. Er is al een tweede financier die zich warm loopt."

Meer hulp

Steltman zegt overigens dat ook leveranciers en banken steeds meer dat probleem bij de dienstverleners erkennen en hen tegemoet komen. "Microsoft heeft een SPLA (Service Provider License Agreement) programma en Dell en HP doen ook aan financiering. Als de bedrijven hun verhaal op orde hebben, kan het ook steeds vaker gewoon bij de bank. Bij 'op orde' bedoel ik: hun financiële verslaggeving, en dat zij inzicht kunnen geven in gegevens zoals churn, CLTV (customer lifetime value), aquisition cost etc. Daarop bepalen banken het risico dat de investering gaat renderen."

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.