Beheer

Infrastructuur

Servers: Niet-x86-servers in duikvlucht

2 mei 2014

Bij 1 op de 11 in huis

16 procent van de organisaties gebruikt nog een mainframe of midrangesysteem. Maar in veel gevallen staat dat opgesteld bij een andere vestiging van het bedrijf. Iets meer dan de helft van die gebruikers – 9 procent van alle organisaties – heeft het systeem ook op de eigen locatie staan. Vier jaar terug lag dat percentage nog op 20.

 

Mainframe blaast aftocht

Het aantal bedrijven dat nog mainframes gebruikt, is gedaald tot 1,5 procent van het totaal. Een jaar terug was dat aandeel nog 2,5 procent. Vooral in de transportsector wordt het mainframe nog vaak gebruikt, door bedrijven als KLM, Eurocontrol, UPS en DSV.

Het mainframe staat veelal buiten de lokale vestiging. Slechts 0,4 procent van de vestigingen heeft fysiek een mainframe in huis. Dat gemiddelde geldt ook voor de transportsector. Het vaakst staat een mainframe nog in groothandels- en detailhandelsvestigingen, waar dat bij 1 procent het geval is.

 

Midrange-servers raken ook in onbruik

Het percentage vestigingen dat midrange-systemen gebruikt, is in een jaar tijd met twee procentpunten teruggelopen, van 17 naar 15 procent. De overheid en de handel maken bovengemiddeld gebruik van dit type server; in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn ze niet vaak te vinden.

Vier op de tien vestigingen die dit type systemen gebruikt, heeft de midrangecomputer niet op de eigen vestiging staan.

 

IBM marktleider

IBM is in Nederland in het segment mainframes en midrangesystemen verreweg de grootste leverancier, en wordt dus het hardst geraakt door de krimp. Wel weet het zijn klanten iets beter vast te houden dan de concurrentie. IBM’s marktaandeel in dit segment steeg in een jaar tijd van 64 naar 70 procent.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!