Beheer

Infrastructuur

Servers: buiten de x86-markt heerst IBM

30 april 2015

IBM breidt marktaandeel uit

Maart dit jaar had nog 14,4 procent van de vestigingen met ten minste 50 werknemers een mid­range-server of mainframe in gebruik. Dat betekent een afname van 10 procent in één jaar.

Alleen IBM weet zijn klanten kennelijk vast te houden. Zijn aandeel in de opgestelde zware servers steeg van 68,2 procent vorig jaar naar net geen 80 procent nu. Ook bij de mainframes werd IBM dominanter. Zijn aandeel in opgestelde mainframes steeg maar liefst 17 procentpunten.

De andere leveranciers leveren in, sommige zelfs fors. Het aandeel HP-systemen bij high-end­gebruikers zakte bijvoorbeeld van 19,5 naar 9,5 procent. HP’s overstap in zijn serverlijnen naar Intel x86-­processors zal daar niet vreemd aan zijn.

 

Midrangegebruik blijft dalen

De verdere afkalving van het gebruik van high-endserver toont zich vooral bij de midrangesystemen. Het aandeel van de vestigingen dat ze zegt te gebruiken daalde 2 procentpunten, naar 13 procent. Het aandeel vestigingen met een mid­range in huis daalde 1,7 procentpunt, naar 7,3 procent.

Voor de midrange-systemen zijn Overheid en Handel bolwerken met een bovengemiddeld gebruik en ook een bovengemiddelde aanwezigheid van dergelijke systemen.

 

Mainframegebruik stabiliseert

Het aantal vestigingen waar men gebruik maakt van een mainframe in eigen huis of bij een ­nevenvestiging ligt dit jaar op 1,8 procent; dat is een fractie hoger dan vorig jaar, toen dat percentage op 1,5 uitkwam. Het aantal vestigingen dat een mainframe in eigen huis heeft staan, daalde echter van 0,4 naar 0,3 procent.

Het hoge gebruik van mainframes in de transportsector laat zich verklaren door het feit dat vestigingen in de transportsector meestal wat kleiner zijn; binnen de wat kleinere groep met meer dan 50 medewerkers (in absolute aantallen) is het percentage locaties waar men mainframes gebruikt relatief hoog. Dat betreft bijvoorbeeld locaties van KLM, Eurocontrol, UPS of DSV.

 

Vaak buiten de deur

Dat vestigingen gebruikmaken van een high-endserver betekent niet dat ze die ook in huis hebben staan. Bijna de helft van de vestigingen werkt op een server die elders, veelal bij een ­ander bedrijfsonderdeel, staat opgesteld. 7,3 ­procent heeft de server(s) wel fysiek op locatie staan. Dat is een fors verschil met 5 jaar terug, toen nog één op de vijf vestigingen zijn eigen mid­rangeserver of mainframe had staan. Ook ten opzichte van vorig jaar is overigens sprake van daling; toen had 9 procent nog zijn eigen ­mainframe of midrangesysteem staan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!